ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Υεμένη - Η «κάθοδος στην κόλαση» σε αριθμούς

Αρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Υεμένη - Η «κάθοδος στην κόλαση» σε αριθμούς
REUTERS/Anees Mahyoub

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα (6/12) στη Σουηδία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, αποτελούν μια ευκαιρία να τερματιστούν οι θάνατοι αμάχων στη χώρα, τόνισαν οργανώσεις αρωγής την Τετάρτη.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, η οποία διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει φέρει πάνω από 8 εκατομμύρια αμάχους στα πρόθυρα λιμού.

«Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, ή καταλήξουν σε αδιέξοδο, το ίδιο θα συμβεί στις ελπίδες να σταματήσει η σταθερή κάθοδος της Υεμένης στην κόλαση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντι, στέλεχος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στο Thomson Reuters Foundation.

«Θα είμαστε αναγκασμένοι απλά να κοιτάμε καθώς ένας ολόκληρος λαός θα ασφυκτιά από τον πόλεμο, την πείνα και τον θρήνο», πρόσθεσε.

Ακολουθούν ορισμένοι αριθμοί για τον πόλεμο στην Υεμένη:

  • 57.000: ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών του πολέμου στην Υεμένη. Από αυτούς, πάνω από 2.500 ήταν παιδιά.
  • 14 εκατομμύρια: ο μισός πληθυσμός της Υεμένης βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.
  • 22 εκατομμύρια: τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παιδιών στα δέκα.
  • 1,8 εκατ.: ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από οξύ ακραίο υποσιτισμό. Απειλείται η ζωή των 400.000 από αυτά.
  • 1 παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά της ώρας από τον λιμό και εξαιτίας ασθενειών που είναι ιάσιμες ή/και θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια.
  • 2,3 εκατομμύρια: ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Υεμένη. Εξ αυτών, 1 εκατ. είναι παιδιά.
  • 4 δισεκατομμύρια δολάρια: το ποσό που χρειάζεται για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Υεμένης το 2019, κατά τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. Η κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου εξάλλου θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ