ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο «μάχης» και οι Βρυξέλλες: Δακρυγόνα, αντλίες νερού και 400 συλλήψεις στα «κίτρινα γιλέκα»

Πεδίο «μάχης» και οι Βρυξέλλες: Δακρυγόνα, αντλίες νερού και 400 συλλήψεις στα «κίτρινα γιλέκα»
REUTERS/Yves Herman

Τουλάχιστον 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες από τους περίπου 1.000 συμμετέχοντες στα «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού και το δικαίωμα των πολιτών να απομακρύνουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Η αστυνομία προχώρησε σε ευθείες βολές χημικών κατά διαδηλωτλων, χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ από τις συγκρούσεις ένα περιπολικό τυλίχτηκε στις φλόγες. «Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι τα «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, νωρίτερα σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Τα «κίτρινα γιλέκα» στο Βέλγιο πρωτοεμφανίστηκαν σε πόλεις του νότου της χώρας όπου επί τρεις εβδομάδες, μπλόκαραν δεξαμενές και χώρους αποθήκευσης καυσίμων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη διανομή του οικιακού μαζούτ.

Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε προς τη βελγική κυβέρνηση ήταν ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Εμανουέλ Μακρόν να αποφασίσει και αυτός την ακύρωση της πρόθεσης του να αυξηθεί η φορολογία στα καύσιμα.

Οι Βέλγοι διαδηλωτές έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα και για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την επόμενη πενταετία τη πώληση των αυτοκινήτων Ντίζελ και να απαγορεύσει απο το 2023 την κυκλοφορία τους στη πόλη των Βρυξελλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ