Το «ραντεβού» τους με τον κόσμο ανανέωσαν μέσω Facebook τα «Κίτρινα Γιλέκα» που καλούν σε νέα διαδήλωση στις 15 Δεκεμβρίου.

Η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος θέτει εκ νέου σε συναγερμό τις γαλλικές αρχές που αναμένουν νέο κύκλο επεισοδίων στους δρόμους του Παρισιού. 

Βαρύς ήταν ο απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και της αστυνομίας στο Παρίσι: Ταραχές, χημικάπλαστικές σφαίρες, τουλάχιστον 100 τραυματίες και περί τις 1.700 προσωρινές κρατήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στην γαλλική κυβέρνηση αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με γαλλικά ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση χτες ήταν ελαφρώς καλύτερη απ’ ότι τις περασμένες εβδομάδες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να ξαναϋφανθεί η εθνική ενότητα στη χώρα.

Υπογράμμισε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ειρηνικούς διαδηλωτές «θα πρέπει να συνεχιστούν».

«Κανένας φόρος δεν πρέπει θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα. Θα πρέπει τώρα να ξαναχτίσουμε αυτή την ενότητα μέσω του διαλόγου, να εργαστούμε για αυτή και να ενωθούμε» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σύντομα θα θέσει τις βάσεις για να διευκολυνθεί ο διάλογος αυτός.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ, επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταραχές στους δρόμους του Παρισιού.

Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε αργά το βράδυ του Σαββάτου την αστυνομία για το «θάρρος και τον επαγγελματισμό της».

Οι αναταραχές

Περίπου 125.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες το Σάββατο, όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Στους δρόμους βγήκαν και 90.000 αστυνομικοί, 9.000 εκ των οποίων στο Παρίσι.

Για την επιχείρηση καταστολής επιστρατεύτηκαν και 12 θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου καταγράφηκαν εικόνες χάους.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τζαμαρίες, έκαψαν αυτοκίνητα και προχώρησαν σε πλιάτσικο καταστημάτων. Βίντεο κατέγραψαν τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και των αστυνομικών, αποτυπώνοντας την άγρια πλευρά της επιχείρησης καταστολής.

Μάλιστα, στα πλάνα φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν με πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές -ακόμη και στο πρόσωπο. Όπως αναφέρει το BBC, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τρεις δημοσιογράφοι.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και 17 αστυνομικοί.

Video: Κίτρινα γιλέκα: Το κίνημα που βάζει «φωτιά» στο Παρίσι

Το χρονικό των εντάσεων

17 Νοεμβρίου: Βγήκαν στους δρόμους 282.000 διαδηλωτές.  Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 409 τραυματίστηκαν. Οι Αρχές προχώρησαν σε 73 συλλήψεις.
24 Νοεμβρίου: Στις διαμαρτυρίες συμμετείχαν 166.000 διαδηλωτές. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία έκανε 307 προσαγωγές.
1 Δεκεμβρίου: Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 263 τραυματίες, την ώρα που 136.000 άνθρωποι διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις των καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία συνέλαβε 630 άτομα.
8 Δεκεμβρίου: 118 από τους 125.000 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 974 συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!