Στον απόηχο της τέταρτης κατά σειρά μαζικής διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα στον γαλλικό λαό, μέσω διαγγέλματός του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που θα δεχθεί το πρωί κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές, αναμένεται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα συναντηθεί με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα κατευνάσει την… εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα σναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με πέντε συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις στις 10:00 το πρωί, δύο ημέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» που αμαυρώθηκαν για άλλη μια φορά από επεισόδια.

Όπως ανέφεραν πήγες από το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι πρόεδροι της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν καθώς και του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο) Πατρίκ Μπερνασκονί θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) την ίδια ώρα με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση», σημειώνουν.

Σύμφωνα με την Opinion που αποκάλυψε τη συνάντηση αυτή, «ο σκοπός είναι ο πρόεδρος να τους παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει στους Γάλλους, κανονικά, αργότερα μέσα στην ημέρα». Τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περιμένει με αγωνία σύσσωμος ο γαλλικός λαός, που ελπίζει ότι ο πρόεδρος τους θα δεσμευτεί για άμεσες πράξεις και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τη φορολογία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τα περιθώρια για τον Μακρόν έχουν πλέον στενέψει αρκετά. Σοσιαλιστές, κομουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Με μόλις 62 ψήφους δεν έχουν βέβαια πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών από άλλα κόμματα θα στηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Πολλοί εκ των διαδηλωτών, επίσης, ζητούν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα έχει κάνει βουτιά στο 23%.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που τον αποκαλούν «πρόεδρο των πλουσίων».

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της φυσιολογικής κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Αρκετοί φιλειρηνικοί διαδηλωτές έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από το κίνημα λόγω των βίαιων επεισοδίων και της «εισβολής» εξτρεμιστικών ομάδων στους κόλπους του.

Η γαλλική κοινή γνώμη, πάντως, συνεχίζει να βλέπει με… θετικό μάτι τα «κίτρινα γιλέκα» με το 66% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως στηρίζει τις διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!