ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνελήφθη νεαρός που προετοίμαζε μακελειό σε συναγωγή

ΗΠΑ: Συνελήφθη νεαρός που προετοίμαζε μακελειό σε συναγωγή
REUTERS/Mike Segar

Οι αμερικανικές Αρχές άσκησαν δίωξη κατά νεαρού τον οποίο κατηγορούν για υλική υποστήριξη του ISIS και ότι σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση σε συναγωγή στην Πολιτεία Οχάιο.

Ο Ντέιμον Τζόζεφ, 21 ετών, είχε ετοιμάσει λεπτομερές σχέδιο για να σκοτώσει πιστούς στη συναγωγή της πόλης Τολέντο σε κάποια τελετή την εβραϊκή αργία Σαμπάτ.

Συνελήφθη την Παρασκευή, όταν πήγε για να παραλάβει, όπως νόμιζε, δύο ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου, που βρίσκονταν στα χέρια υποτιθέμενου ομοϊδεάτη του, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν μυστικός του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI). Τα τουφέκια πάντως είχαν ήδη αχρηστευτεί για κάθε ενδεχόμενο, διευκρίνισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με δικόγραφα, ο Τζόζεφ εμπνεύστηκε το σχέδιο από την προπαγάνδα του ISIS στο Διαδίκτυο, καθώς και από την επίθεση που διαπράχθηκε σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ τον Οκτώβριο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 πιστούς. Επρόκειτο για τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Θαυμάζω το παλικάρι που έκανε την επίθεση (στο Πίτσμπεργκ)», είχε εξάλλου αναφέρει γραπτώς σε άλλον μυστικό πράκτορα ο νεαρός, σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Μπορώ να με φανταστώ να εκτελώ αυτό το είδος επιχείρησης, Ινσαλάχ», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα έγγραφα των αμερικανικών διωκτικών αρχών.

Την παραμονή της σύλληψής του, οι Aρχές είχαν ανακοινώσει ότι τους εκμυστηρεύθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο για την επίθεση, που περιλάμβανε τη διεύθυνση της συναγωγής και τα συμπεράσματα της παρακολούθησης του στόχου που είχε κάνει, ιδίως την ώρα που σκεπτόταν να εισβάλει για να προκαλέσει τα περισσότερα θύματα.

Μυστικός πράκτορας του έδωσε ραντεβού για την Παρασκευή, και ο νεαρός παρέλαβε τον σάκο που περιείχε τα τουφέκια AR-15 πριν συλληφθεί, διευκρινίζεται στα δικόγραφα.

Ο νεαρός αυτός «προετοίμαζε για μήνες μια βίαιη τρομοκρατική ενέργεια για λογαριασμό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εδώ στις ΗΠΑ», τόνισε ο εισαγγελέας Τζάστιν Χέρντμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Στο κατηγορητήριο «περιγράφεται ένας άνδρας που τα είχε υπολογίσει όλα» και «τρεφόταν από μια ιδεολογία μίσους», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Ο νεαρός τράβηξε την προσοχή του FBI τον Μάιο, όταν άρχισε να διασπείρει στο Διαδίκτυο μηνύματα υποστήριξης του ISIS, εξήγησαν οι Aρχές. Ένας μυστικός πράκτορας αμέσως μετά ήλθε σε επαφή μαζί του.

Αν κριθεί ένοχος, ο Ντέιμον Τζόζεφ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ