ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Δεν θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές - LIVE η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής

Μέι: Δεν θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές - LIVE η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής
Parliament TV handout via REUTERS

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή. Ερωτηθείσα, δε, από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexitδήλωσε ότι τίποτα από τα δύο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας - «Τη στηρίζουν 200 βουλευτές»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

«Νομίζω πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας», είπε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δείτε LIVE εικόνα:

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος της ηγέτιδας των Συντηρητικών. Η ψηφοφορία αναμέενται να διαρκέσει δύο ώρες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 23.00, ώρα Ελλάδας.

H ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters. Σχεδόν 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν δημοσίως ότι θα στηρίξουν με τη ψήφο τους την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Guardian, 137 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό, ενώ 28 θα ψηφίσουν εναντίον της πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία - 158 σε σύνολο 315 βουλευτών - προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την καταμέτρηση του BBC η Μέι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 174 Συντηρητικών βουλευτών, ενώ 34 τίθενται εναντίον της, γεγονός που δείχνει ότι η Τερέζα Μέι θα κερδίσει την ψηφοφορία. Ως εκ τούτου η λίρα σημειώνει άνοδο.

Στο μεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα γραφεία στοιχημάτων William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της. Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις

Η Τερέζα Μέι μίλησε μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της, που γίνεται απόψε.

«Υπηρέτησα αυτό το κόμμα», για 40 χρόνια είπε η Μέι και σημείωσε πως «θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις» στην σημερινή ψηφοφορία.

«Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας», τόνισε, λέγοντας πως πιθανώς ένας νέος ηγέτης της χώρας θα καθυστερούσε ή θα απέσυρε μονομερώς το άρθρο 50, ενώ δεν θα είχε και χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί για τους όρους της συμφωνία για το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον και θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας». «Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.

Τόνισε επίσης ότι η αλλαγή της ηγεσίας θα ευνοούσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τον Τζον Μακ Ντόνελ.

Νωρίτερα, οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, μετά από την αδυναμία συμφωνίας για το Brexit που έχει βυθίσει στο χάος τον πολιτικό κόσμο της χώρας, κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της. Όπως μεταδίδει το BBC, σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη τότε θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ακόμη και αν η κ. Μέι κερδίσει την ψηφοφορία να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος από μόνη της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Μέι χάσει αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε πρόωρες κάλπες.



Ακριβώς επειδή το συντηρητικό κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο βρετανικό κοινοβούλιο, όποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος θα είναι και πρωθυπουργός.

Η κ. Μέι, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή κριτική -τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της χώρας- για τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Μέι

Υπενθυμίζεται ότι ρνεργοποιήθηκε νωρίτερα από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της για την σχεδιασθείσα έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η Μέι δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία των Τόρις αλλά αν χάσει αργότερα σήμερα την ψηφοφορία θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος και θα ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής της.

Ακολουθεί μια λίστα με πιθανούς διαδόχους της:

Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο πιο σκληρός επικριτής της για το σχέδιό της για το Brexit. Παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Μέι ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον θεωρείται από πολλούς ευρωσκεπτικιστές το πρόσωπο της εκστρατείας για το Brexit το 2016. Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις τον Οκτώβριο ο Τζόνσον εκφώνησε πύρινη ομιλία με κάποια από τα μέλη του κόμματος να περιμένουν στην ουρά για να τον ακούσουν. Έκανε έκκληση στο κόμμα να επιστρέψει στις παραδοσιακές του αξίες της χαμηλής φορολόγησης και της ισχυρής πολιτικής και να μην επιχειρεί να μιμηθεί της πολιτικές του αριστερού Εργατικού Κόμματος.

Τζέρεμι Χαντ, 52 ετών

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο και έχει κάνει έκκληση στα μέλη των Τόρις να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να ενωθούν κατά του κοινού εχθρού: της ΕΕ.

Ο Χαντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Διετέλεσε για έξι χρόνια υπουργός Υγείας, μια θέση που τον κατέστησε αντιπαθή σε πολλούς ψηφοφόρους που εργάζονται ή εξαρτώνται από το δημόσιο και κατακερματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο Χαντ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Τζέικομπ Ρις - Μογκ, 49 ετών

Εκατομμυριούχος, ο οποίος αρέσκεται να επιδεικνύει τα πλούτη του και καλλιεργεί το προφίλ του Άγγλου αριστοκράτη άλλης εποχής, ο Ρις-Μογκ έχει δημιουργήσει ρεύμα ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν μια πιο ακραία έξοδο από την ΕΕ σε σχέση με εκείνην που προτείνει η Μέι.

Ο Ρις-Μογκ, επικεφαλής μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών βουλευτών που ασκούν επιρροή, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε επιστολή για πρόταση μομφής εναντίον της Μέι την επόμενη ημέρα μετά την παρουσίαση από την πρωθυπουργό του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.

Θέλει όμως να αναλάβει το πόστο; Ερωτηθείς αμέσως μετά την κατάθεση της επιστολής ο Ρις-Μογκ απάντησε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις.

Ντόμινικ Ράαμπ, 44 ετών

Ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο εξόδου της λέγοντας ότι δεν ταιριάζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Τόρις το 2017. Ο Ράαμπ διετέλεσε μόλις πέντε μήνες επικεφαλής του υπουργείου για το Brexit, έχοντας τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούλιο.

Ο Ράαμπ έκανε εκστρατεία υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016 και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.

Σατζίντ Τζαβίντ, 48 ετών

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ο Τζαβίντ έχει περάσει από αρκετά υπουργεία και έχει σταθερά καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους συντηρητικούς βουλευτές. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, ο Τζαβίντ έχει πολλές φορές αναφέρει ότι έχει στον τοίχο του γραφείου του ένα πορτραίτο της αείμνηστης πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τζαβίντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, αλλά μέχρι τότε θεωρούνταν ευρωσκεπτικιστής. Δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Μάικλ Γκόουβ, 51 ετών

Ο Γκόουβ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Έχει γίνει ένας απρόσμενος σύμμαχος της Μέι και μέχρι τώρα υποστήριζε την στρατηγική της στο Brexit.

Ο Γκόουβ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit το 2016 μέχρι που απέσυρε την υποστήριξή προς την υποψηφιότητα του Τζόνσον την τελευταία στιγμή και έθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα. Ο Γκόουβ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ