ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ψάρι «εισβολέας» από την Ιαπωνία βρέθηκε στην Καλιφόρνια

Πώς ψάρι «εισβολέας» από την Ιαπωνία βρέθηκε στην Καλιφόρνια
wikipedia

Συνηθίζει να κολυμπάει στα νερά της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Κίνας, εντοπίστηκε, όμως, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Για το εξωτικό ψάρι Ishidai ο λόγος, το οποίο εντόπισαν δύτες στα παγωμένα νερά του Κόλπου Monterey στην Καλιφόρνια.

Πώς, όμως, βρέθηκε εκεί; Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ιδιαίτερο αυτό ψάρι με τις μαύρες και άσπρες ρίγες έκανε αυτό το ταξίδι 5.000 μιλίων διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό, παρασυρμένο μαζί με τα χαλάσματα που έφερε το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 9,1 Ρίχτερ το 2011 στην Ιαπωνία.

«Δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κάποιο τοπικό ψάρι. Τα άλλα ψάρια είναι καμουφλαρισμένα και ταιριάζουν στο περιβάλλον γύρω τους», σημειώνει ο δύτης Nicholas Ta, που βουτάει στα νερά του Κόλπου τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Εισβολέας» από το τσουνάμι

Τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών κατέληξαν στον εν λόγω Κόλπο από το τσουνάμι και ενσωματώθηκαν στο περιβάλλον, δημιουργώντας οικότοπους για τη θαλάσσια ζωή.

«Το ψάρι αυτό ξεχωρίζει γιατί φαίνεται εξωγήινο στα νερά μας και σίγουρα είναι ένα είδος το οποίο δεν έχουμε δει πριν από αυτό το γεγονός», τονίζει στο CNNi ο Jonathan Geller, επιστήμονας του εργαστηρίου θαλάσσιας ζωής στην Καλιφόρνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό Science, στην οποία καταγράφονται τα 289 είδη που έφτασαν στις ακτές της Χαβάης και της βόρειας Αμερικής από τις ακτές της Ιαπωνίας, τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρέθηκαν πολλά ακόμα είδη, τα οποία έμοιαζαν σαν να ανήκαν στο περιβάλλον.

«Οι δύτες ή όσοι επισκέπτονται την παραλία, οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι, μπορεί να μην παρατηρήσουν τίποτα ασυνήθιστο. Αλλά στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά τα πλάσματα μπορεί να ανήκουν στο κύμα «εισβολέων» που έφερε το τσουνάμι».

Ο Ta εντόπισε το ψάρι για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2014, αλλά δεν γνώριζε τι ήταν. Κατάφερε να το αναγνωρίσει με τη βοήθεια ενός φίλου του και το έβλεπε και στις επόμενες καταδύσεις του. Όπως λέει, το ψάρι φαίνεται υγιές, ενώ το έχει δει να κολυμπάει μόνο του ή μαζί με άλλα τοπικά ψάρια.

Δείτε το βίντεο με το ψάρι που τράβηξε ο Ta τον περασμένο μήνα:

Ο Rick Starr, επίσης επιστήμονας στο εργαστήριο, αναφέρει πως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το ίδιο ψάρι με αυτό του 2011 και προσθέτει ότι τα νερά του Κόλπου του Monterey είναι περίπου κατά 5 βαθμούς πιο παγωμένα από ότι στην Ιαπωνία.

Ψάρια από θερμότερες περιοχές μπορούν να επιβιώσουν στο κρύο, αλλά συχνά δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Σύμφωνα με τον Starr, έχουν εντοπιστεί περισσότερα του ενός τέτοιων ψαριών, όλα ίδιου μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι είναι όλα της ίδιας ηλικίας και δεν έχουν αναπαραχθεί. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να διαταράξουν το οικοσύστημα του Κόλπου.

Scientists think this exotic fish hitchhiked from Japan to California in tsunami debris, By David Williams, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ