ΚΟΣΜΟΣ

«Βέτο» Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

«Βέτο» Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Reuters/ MARCOS BRINDICCI

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να γίνει, όσο η Μόσχα κρατάει τα ουκρανικά πλοία, που είχαν συλληφθεί στα στενά του Κερτς.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας το Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.

«Δεν βλέπω του λόγους στο προσεχές μέλλον, που θα επέτρεπαν να γίνει μια τέτοια συνάντηση, όσο τα πλοία και τα πληρώματα τους δεν απελευθερωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μπόλτον.

Το περιστατικό συνέβη στις 25 Νοεμβρίου στον πορθμό του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα. Τα ουκρανικά πλοία συνελήφθησαν με το επιχείρημα ότι παραβίασαν τους κανονισμούς διέλευσης των στενών στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Για να τα ακινητοποιήσουν οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά τρεις Ουκρανοί ναύτες. Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε το συμβάν πρόκληση, ενώ το Κίεβο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. ΕΕ και ΝΑΤΟ απεύθυναν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης.

Τα 24 μέλη των πληρωμάτων των τριών ουκρανικών πλοίων τα οποία συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε φυλακές της Μόσχας κατηγορούνται με βάση το άρθρο 322 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα για «παράνομη διέλευση των συνόρων της Ρωσίας».

«Η Γαλλία φλέγεται εξαιτίας της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα»

Η Γαλλία «φλέγεται» εξαιτίας της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Λόγω της Συμφωνίας του Παρισιού, όλη η χώρα τώρα φλέγεται», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» με αφορμή την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί και πολύ καλά για το Παρίσι», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε πέρσι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ μίλησε και για τον πρώην δικηγόρο του, τον Μάικλ Κόεν, στον οποίο επιβλήθηκε χθες ποινή φυλάκισης τριών ετών επειδή το 2016, κατά την προεκλογική περίοδο, κατέβαλε χρήματα για να εξαγοράσει τη σιωπή δύο γυναικών που υποστήριζαν ότι είχαν ερωτική σχέση με το μεγιστάνα πελάτη του πριν από χρόνια.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «λάθος» του να προσλάβει τον Κόεν, τον κάποτε έμπιστό του, και ισχυρίστηκε ότι του ανέθετε μόνο «δευτερεύουσες» δουλειές, κυρίως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

«Εκ των υστέρων, έκανα λάθος, επειδή αυτά που έκανε δεν είχαν καμία σχέση με εμένα, εκτός από τις δύο κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, που δεν είναι ποινικό αδίκημα και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Τις έβαλαν για να με φέρουν σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας όπως είχε κάνει και νωρίτερα, ότι ουδέποτε έδωσε εντολή στον Κόεν να παρανομήσει και ότι ο τελευταίος έκανε ό,τι έκανε με δική του πρωτοβουλία.

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος στα σύνορα»

Με ειρωνικά σχόλια απάντησαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στον ισχυρισμό που επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι το Μεξικό θα πληρώσει το τείχος στα σύνορα μέσω της νέας εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών, την ίδια ώρα που ο Μεξικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το 2016, κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι οι Μεξικανοί και όχι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα το πληρώσουν.

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter νωρίς σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ο Καναδάς και το Μεξικό θα πληρώσουν το τείχος, χάρη στα χρήματα που θα εξοικονομηθούν –χωρίς να διευκρινίσει το πώς– από την εμπορική συμφωνία τους. «Μόνο με τα χρήματα που γλιτώνουμε, το Μεξικό πληρώνει για το τείχος!», έγραψε, χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα, όπως συνηθίζει.

Μολονότι ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τη νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, δεν είναι σαφές τι εννοούσε ο Τραμπ όταν αναφερόταν στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αμερικανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, με την οποία έχει συγκρουστεί ο Τραμπ για το θέμα της χρηματοδότησης του τείχους, τον ειρωνεύτηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. «Ποια χρήματα; Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί το τείχος; Τα χρήματα που βγάζουν οι επιχειρήσεις; Για ποια χρήματα μιλάει; Δεν έχει νόημα», τόνισε.

Και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, απάντησε δηκτικά στον Τραμπ, μέσω του Twitter. «Κύριε πρόεδρε: αν λέτε ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος (κάτι που δεν πιστεύω), τότε φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε εμείς! Ας χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση», έγραψε, αναφερόμενος προφανώς στα δισεκατομμύρια που ζητά ο Τραμπ να εγκριθούν στον προϋπολογισμό για την κατασκευή του τείχους.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του, είπε ότι το τείχος δεν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ την Τετάρτη. «Δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα, σε καμία συζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι συνομίλησαν για την πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινού προγράμματος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ