ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επί ποδός οι γαλλικές αρχές εν όψει των νέων κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: Επί ποδός οι γαλλικές αρχές εν όψει των νέων κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»
REUTERS/Stephane Mahe/File Photo

Κάλεσμα για το πέμπτο «ραντεβού» τους στους δρόμους γαλλικών πόλεων έχουν απευθύνει για σήμερα τα «κίτρινα γιλέκα», με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός υπό το φόβο νέων εκτρόπων και την κυβέρνηση να ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ταραχών στη γαλλική οικονομία.

Το κίνημα των Γάλλων που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και έναν μήνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, καλούν και πάλι σε συγκεντρώσεις σε Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, με τις κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο να έχουν απαγορευτεί, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Τρίτης με τους τέσσερις νεκρούς.

Στο Παρίσι η διαδήλωση στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ (Πλατεία της Δημοκρατίας) προβλέπεται για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος). Στην διαδήλωση αυτή των "κίτρινων γιλέκων" στην πλατεία που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού έχουν ζητήσει την συμμετοχή των υποστηρικτών τους περίπου 15 οργανώσεις της αριστεράς.

Κι όλα αυτά, παρά τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν -κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι εξαγγελίες του Μακρόν δεν πείθουν τα «κίτρινα γιλέκα

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα ενόψει των διαμαρτυριών και κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες τους αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε (...) Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει σήμερα ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ' αυτόν, είναι ασυνήθιστο».

Στο Facebook, κύριο δίαυλο κινητοποίησης αυτού του κινήματος, οι πολυάριθμες εκκλήσεις για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για πέμπτο διαδοχικό Σάββατο συνασπίζουν χιλιάδες πρόσωπα.

«Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε, δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για να διαδηλώσουμε. Κίτρινα γιλέκα, όλοι μαζί ενωμένοι το Σάββατο», έγραφε μια από τις ομάδες του κινήματος στο Facebook. Χθες το βράδυ, ο δράστης της επίθεσης εναντίον της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Στρασβούργου, ο Σερίφ Σεκάτ, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Ωστόσο ορισμένοι προωθούν τον κατευνασμό.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Η ένωση «Ρομπέν των Λεωφορείων», η οποία μετέφερε τρεις φορές στο Παρίσι «κίτρινα γιλέκα» από τη βόρεια Γαλλία, ματαίωσε τις σημερινές αναχωρήσεις, ένδειξη πως οι διαδηλωτές «δεν έχουν κινητοποιηθεί για να πάνε στο Παρίσι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμπό Βερόν, πρόεδρος της ένωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις βίαιες ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών θα προστατεύουν μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και θα εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο.

«Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ