ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εννέα νεκροί σε βομβιστική επίθεση στην Αφρίν

Συρία: Εννέα νεκροί σε βομβιστική επίθεση στην Αφρίν
REUTERS

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε άμαχοι, σκοτώθηκαν την Κυριακή (16/12) όταν αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εξερράγη σε λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από οργανώσεις ανταρτών προσκείμενες στην Τουρκία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, πηγές προσκείμενες στους αντάρτες και μια ΜΚΟ.

«Η έκρηξη έγινε στα όρια της αγοράς Αλ Χαλ, κοντά σε μια θέση των μαχητών που πρόσκεινται στην Τουρκία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους: πέντε πολίτες και τέσσερις μαχητές», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Πάνω από 20 άνθρωποι, πολίτες και μαχητές, τραυματίστηκαν, κι ορισμένοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε, λέγοντας πως φοβάται πως ο απολογισμός θα γίνει «πιο βαρύς».

Η βομβιστική επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής, προκάλεσε επίσης «μεγάλες υλικές ζημιές στον τομέα» αυτόν, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Η Αφρίν καταλήφθηκε τον Μάρτιο από τον στρατό της Τουρκίας και οργανώσεις σύρων ανταρτών που υποστηρίζει, έπειτα από σφοδρές μάχες με πολιτοφύλακες της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής ένοπλης παράταξης στη Συρία.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την οργάνωση αυτή «τρομοκρατική», τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει «τις προσεχείς ημέρες» νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG.

Την Πέμπτη, ένας Tούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην περιοχή της Αφρίν από πυρά των YPG, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει δύο φορές σε εδάφη της εμπόλεμης Συρίας από το 2016, για να απωθήσει όπως ανέφερε από την περιοχή των συνόρων τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και τις YPG.

Η οργάνωση των Kούρδων ανταρτών αποτελεί ωστόσο τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που έχει συμμαχήσει με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις ακόμη συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ