ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο, δεν κάνουμε μόνο έρευνες

Τσαβούσογλου: Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο, δεν κάνουμε μόνο έρευνες
Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος «δεν προσέγγισαν τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας» για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋοπολογισμό, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας», αποκλείοντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η "ΤΔΒΚ" και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ