ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπό κράτηση τζιχαντιστής για την επίθεση στο Charlie Hebdo

Γαλλία: Υπό κράτηση τζιχαντιστής για την επίθεση στο Charlie Hebdo
Φωτογραφία αρχείου EPA/IAN LANGSDON

Ο Γάλλος τζιχαντιστής Πίτερ Σερίφ, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου στο Τζιμπουτί, τέθηκε υπό κράτηση αμέσως μόλις έφτασε στη Γαλλία το πρωί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο Σερίφ, ο οποίος είχε στενή σχέση με τα αδέλφια Κουασί που διέπραξαν την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, «διέφευγε της γαλλικής δικαιοσύνης και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός, ο οποίος εκφράζει ικανοποίηση για την «αποτελεσματικότητα» των υπηρεσιών του και των «ανταλλαγών πληροφοριών» μεταξύ των διεθνών υπηρεσιών.

Ο 36χρονος αυτός Γάλλος συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου στο Τζιμπουτί, όπου είχε φτάσει, σύμφωνα με την προεδρία της χώρας, μέσω θαλάσσης από την Υεμένη με πλαστά έγγραφα αναγνώρισης.

Ο Σερίφ, ο οποίος είχε γίνει στην Υεμένη στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa), ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές λόγω της στενής του σχέσης με τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί που επιτέθηκαν στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Λόγω αυτού του δεσμού του, το όνομα του Πίτερ Σερίφ υπάρχει στην έρευνα που γίνεται για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στη Γαλλία (Charlie Hebdo, Μονρούζ, Hyper Cacher), που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Ωστόσο μολονότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης τον παρουσιάζουν ως "πιθανό εγκέφαλο" των επιθέσεων αυτών, ο Πίτερ Σερίφ δεν αποτελεί αντικείμενο, όπως διευκρινίζει γαλλική δικαστική πηγή, κανενός εντάλματος σύλληψης στην υπόθεση αυτή, την οποία η εισαγγελία του Παρισιού μόλις παρέπεμψε στο κακουργιοδικείο για 14 υπόπτους, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για επιμελητειακή υποστήριξη των δραστών.

Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί αντικείμενο σύλληψης ή δίωξης σε άλλη έρευνα στη Γαλλία, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ