ΚΟΣΜΟΣ

Tραγικός απολογισμός στην Ινδονησία: 429 νεκροί και φόβοι για νέο τσουνάμι

Tραγικός απολογισμός στην Ινδονησία: 429 νεκροί και φόβοι για νέο τσουνάμι
REUTERS/Jorge Silva

Εκατόμβες νεκρών στην Ινδονησία μετά το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου στο Στενό του Σοντ, το Σάββατο. 

 

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας να ανεβάζει τους νεκρούς στους 429.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρμόδιων αρχών, οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.485 ενώ αγνοούνται ακόμα 154 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ινδονησίας και ομάδες διάσωσης «χτενίζουν» τις ακτές, σε μια μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να βρουν επιζώντες.

Ινδονησία: Έτσι προκλήθηκε το φονικό τσουνάμι - «φάντασμα»

Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα αλλά και τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά μήκος των 100 χιλιομέτρων που εκτείνονται οι δυτικές ακτές της Ιάβας.

Περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι Αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για υψηλό κυματισμό.

2018 12 25T051548Z 1917595185 RC16C4508400 RTRMADP 3 INDONESIA TSUNAMI

Το τσουνάμι του Σαββάτου κατέστρεψε περισσότερα από 700 κτίρια, από μικρά καταστήματα έως σπίτια, βίλες και ξενοδοχεία. Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν τις ακτές και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον πληθυσμό που ζει κοντά στην θάλασσα - Antara Foto/Asep Fathulrahman/ via REUTERS

Απέραντο χάος

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του το τσουνάμι: δέντρα ξεριζωμένα, στέγες που αποκολλήθηκαν. Η παραλία Καρίτα έχει καλυφθεί από ερείπια.

Αυτοκίνητα συνεθλίβησαν από τα κύματα που παρέσυραν τεράστια κομμάτια μετάλλου, πεσμένα δέντρα, ξύλινα δοκάρια, τα οποία κατέληξαν σε δρόμους και χωράφια.

Η Νουρτζάνα, 20 ετών, έτρεξε προς τον λόφο, όταν χτύπησε το τσουνάμι την περιοχή. Το μαγαζάκι που είχε δίπλα στην παραλία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

«Άνοιξα την πόρτα αμέσως και σώθηκα. Πήδηξα πάνω από τον τοίχο» περιέγραψε η ίδια. «Τα πάντα καταστράφηκαν».

Στο χωριό Σουκαράμε, η 61χρονη Σουνάρτι με το νερό έως τα γόνατα, ψάχνει να βρει ο,τιδήποτε στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού της αναμένοντας τη βοήθεια των αρχών.

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια» είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φόβοι για νέο τσουνάμι

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περιστατικό του Σαββάτου οφείλεται σε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του Ανάκ Κρακατόα και προβλέπουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί λόγω του ότι το ηφαίστειο έχει αποσταθεροποιηθεί.

Τσουνάμι Ινδονησία: Έλληνας επιζώντας περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τίγιουβ, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ