ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δουλειά στη Μανμπίτζ αν αποχωρήσει το YPG

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δουλειά στη Μανμπίτζ αν αποχωρήσει το YPG
Cem Oksuz/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Η Τουρκία θα σταματήσει τη δράση της στην συριακή πόλη Μανμπίτζ όταν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» αποχωρήσουν από την περιοχή, διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ύψωση της συριακής σημαίας στην πόλη από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Η Τουρκία απείλησε με επίθεση στην Μανμπίτζ με σκοπό να καταστείλει τις συριακές δυνάμεις πολιτοφυλακής του YPG, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα, όμως, πως η χώρα του δεν βιάζεται να προχωρήσει στην εν λόγω επιχείρηση.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε ακόμη την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στη Συρία. Μόλις οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποχωρήσουν από την περιοχή, δεν θα έχουμε καμία δουλειά εκεί», τόνισε, χαρακτηριστικά.

«Δεν έχει να κάνει με τη Μανμπίτζ, στοχεύουμε στην εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Ο βασικός στόχος μας είναι να πάρει το YPG το απαραίτητο μάθημα», συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στη Μανμπίτζ

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε πως ο συριακός στρατός κατάφερε - για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια - να μπει στην πόλη Μανμπίτζ, ύστερα από την έκκληση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να προστατευθεί η πόλη από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση στην οποία ανήκουμε… να στείλει ένοπλες δυνάμεις, να καταλάβει και να προστατεύσει τις θέσεις στη Μανμπίτζ από τις τουρκικές απειλές», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο συριακός στρατός εγγυάται να προσφέρει πλήρη προστασία στους Σύρους αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη.

Δεν έχει γίνει σαφές αν οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει σε όλες τις περιοχές της Μανμπίτζ, όπου εδρεύει και στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Η Ρωσία χαιρετίζει τις εξελίξεις

Η Μόσχα χαιρετίζει την επιστροφή της κυριότητας των κουρδικών περιοχών στη Δαμασκό, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι θετική εξέλιξη», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος της κυβέρνησης του Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ