ΚΟΣΜΟΣ

Με το «βλέμμα» τώρα στις συνεργασίες τα κόμματα στην μετεκλογική Ισπανία

Με το «βλέμμα» τώρα στις συνεργασίες τα κόμματα στην μετεκλογική Ισπανία
REUTERS/Juan Medina

Ρευστό είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία με το πέρας των εθνικών εκλογών που βρίσκουν το συντηρητικό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αλλά να μην κατορθώνει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία.

Ειδικότερα, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού εξασφαλίζει όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το 28,5% και 122 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, έπειτα από την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 22,5% και 91 έδρες.

Ακολουθούν οι Podemos με 20,5% και 69 έδρες και οι Ciudadanos με 14% και 40 έδρες.

Όπως διευκρινίζει το πρακτορείο, στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, exit poll της δημόσιας τηλεόρασης κατέτασσε το Podemos στη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς και εφόσον αυτοί δεν αλλάξουν δραστικά έως το τέλος της καταμέτρησης, η κατάσταση φαντάζει περίπλοκη καθώς θα απαιτηθεί είτε η συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε ο λεγόμενος "μεγάλος συνασπισμός" PP και PSOE.

Κύκλοι ωστόσο από τα δύο κόμματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση το απέκλειαν, τηρώντας όμως στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και φυσικά συνεδριάσουν τα σχετικά όργανα των κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτιά Ραχόι, αναμονή για τις συνεργασίες στη μετεκλογική Ισπανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ