ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κόρμπιν θα ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει στην ψηφοφορία για το Brexit

Ο Κόρμπιν θα ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει στην ψηφοφορία για το Brexit
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος της Βρετανίας, θα ζητήσει εκλογές σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία της για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη για την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για το Brexit και όπως αναμένεται ευρέως θα την απορρίψουν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει την πιο σημαντική της νομοθεσία, τότε θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές με την πρώτη ευκαιρία», θα πει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Γουέικφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αποσπάσματα από το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κόμμα.

Σε απάντηση στον Κόρμπιν, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι δήλωσε ότι οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο για το Brexit.

«Αντ' αυτού επιχειρηματολογούν δημοσίως για το αν θα ματαιώσουν την απόφαση του βρετανικού λαού και θα επαναλάβουν το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Μπράντον Λιούις.

Η Μέι αρνείται μέχρι σήμερα να υποχωρήσει από την συμφωνία της, η οποία προτείνει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ, αλλά χωρίς η Βρετανία να έχει οποιονδήποτε λόγο πάνω στην πολιτική που ακολουθείται όπως έχει τώρα, μετά την αποχώρησή της στις 29 Μαρτίου.

Οι βουλευτές ψήφισαν χθες Τετάρτη 308 έναντι 297 υπέρ του αιτήματος η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εντός τριών εργάσιμων ημερών αν χάσει την ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου, κι όχι σε 21 ημέρες όπως προγραμματιζόταν προηγουμένως, αυξάνοντας τις πολιτικές πιέσεις στην Μέι.

«Για να αρθεί το αδιέξοδο, οι εκλογές δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης και η πιο δημοκρατική επιλογή», θα πει, επίσης, ο Κόρμπιν.

«Θα δώσει στο κόμμα που θα κερδίσει μια ανανεωμένη εντολή για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία και να εξασφαλίσει υποστήριξη γι' αυτήν στο κοινοβούλιο και σε ολόκληρη τη χώρα», θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ