Αυστραλία και Καναδάς προσφέρονται να χορηγήσουν άσυλο στην 18χρονη Rahaf Mohammed Al-Qunun, την νεαρή από τη Σαουδική Αραβία που ταξίδεψε κρυφά στην Ταϊλάνδη από το Κουβέιτ επειδή φοβόταν ότι η οικογένειά της θα την σκοτώσει.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε στο CNNi ότι η Αυστραλία χορήγησε άσυλο στην 18χρονη και πρόσθεσε ότι και ο Καναδάς είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε προτείνει στην Αυστραλία να σκεφτεί εάν θέλει να δεχτεί ως πρόσφυγα την Rahaf Mohammed al-Qunun, ωστόσο στη συνέχεια και ο Καναδάς έδειξε ενδιαφέρον στην υπόθεσή της.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Rahaf, η οποία μένει σε μυστική τοποθεσία στην Μπανγκόγκ, θα φύγει από την Ταϊλάνδη, αμέσως μόλις λάβει την τελική της απόφαση για τη χώρα στην οποία θα πάει. 

Σημειώνεται ότι η νεαρή κοπέλα, η ιστορία της οποίας συγκλόνισε τον πλανήτη, τέθηκε υπό την προστασία των ταϊλανδικών Αρχών και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 Το χρονικό της υπόθεσης 

Η Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun το έσκασε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν με την οικογένειά της, ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία. 

Η 18χρονη ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες του διαβατηρίου της και ζήτησε βοήθεια «από οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να την προστατεύσει».

Εξέφρασε, μάλιστα, τον έντονο φόβο της πως η οικογένειά της θα την σκοτώσει ή θα τη βασανίσει γιατί αποφάσισε να αποκηρύξει τον ισλαμισμό.

Η al-Qunun ενημέρωσε, μέσω των social media, πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi οι Αρχές της Ταϊλάνδης της κατέσχεσαν το διαβατήριό της και πως κρατήθηκε από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι την ενημέρωσαν ότι θα την απελάσουν.

Μιλώντας στο CNNi, η 18χρονη σημείωσε πως αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αλλά τελικώς αποφάσισε να πάει στην Ταϊλάνδη. Όταν, όμως, προσγειώθηκε και κατευθυνόταν προς το αρμόδιο γραφείο για να κάνει αίτημα για μία προσωρινή βίζα, είδε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να την περιμένουν.  

Η Al-Qunun σημείωσε πως οι εν λόγω άντρες προσπάθησαν να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα χαρτί και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο στο τράνζιτ του αεροδρομίου.

«Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί», έλεγε σε βίντεό της, τονίζοντας πως δεν της επιτρέπουν να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το οποίο βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

«Θέλω άσυλο» έγραφε σε άλλη ανάρτησή της.

 

Διαβάστε επίσης