Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, μολονότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίφθηκε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση, ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», τόνισε η πρωθυπουργός.

«Ζούμε μια ιστορική στιγμή μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τον λαό μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επανενώσουμε τη χώρα και η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», είπε η πρωθυπουργός στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία ημέρα μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

«Αλλά δεν πιστεύω ότι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό, ούτε πιστεύω ότι θα γίνει από μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν», πρόσθεσε.

Η ήττα της κυβέρνησης Μέι ήταν ιστορική, καθώς 202 βουλευτές στήριξαν την πρόταση ενώ 432 την καταψήφισαν. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό η Βρετανίδα πρωθυπουργός να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50, δηλαδή αναβολή του Brexit, ειδικότερα στην περίπτωση που ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ναυαγήσει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από τη χτεσινή απόφαση του κοινοβουλίου αλλά δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να κάνουν πίσω σε βασικά σημεία της συμφωνίας.

Ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει ότι ένα σκληρό Brexit είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ ενώ ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαζύγιο, Μισέλ Μπαρνιέ, άφησε ανοιχτό ένα μικρό «παράθυρο», λέγοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες συζητήσεις εάν και το Λονδίνο κάνει μερικά βήματα πίσω.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εκτίμησε σήμερα ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις» επί μίας συμφωνίας για το Brexit, με βάση ενδεχόμενες προτάσεις της Μέι.

«Έχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για τη μαζική απόρριψη της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Θέλουμε οι ζημίες, και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, περί «στενότερης σχέσης», κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφσταντ.

Τόσο ο Μπαρνιέ ωστόσο όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν στη γραμμή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία μετά το πέρας της ψηφοφορίας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα ακούσει την απόφαση του κοινοβουλίου, πλην όμως τόνισε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία κοινή αντιπρόταση.

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!