ΚΟΣΜΟΣ

Ναϊρόμπι: «Απάντηση στον Τραμπ» η τρομοκρατική επίθεση - Στους 21 οι νεκροί

Ναϊρόμπι: «Απάντηση στον Τραμπ» η τρομοκρατική επίθεση - Στους 21 οι νεκροί
REUTERS/Baz Ratner

Στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν μέλη της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωση αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας εναντίον ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Όπως αναφέρουν οι τρομοκράτες σε ανακοίνωσή τους, αυτή ήταν μια απάντηση στις ΗΠΑ και προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την στήριξη προς το Ισραήλ. 

Ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας Τζόζεφ Μπόινετ με δηλώσεις του στην τηλεόραση τόνισε ανάμεσά στους νεκρούς βρίσκεται και ένας αστυνομικός που πριν συγκαταλεγόταν στους τραυματίες της επίθεσης.

Δεκαέξι από τους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού, ήταν Κενυάτες, καθώς και ένας Βρετανός, ένας Αμερικανός και τρεις με καταγωγή από αφρικανικές χώρες, η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Γλίτωσε την 11η Σεπτεμβρίου και σκοτώθηκε στην επίθεση στο Ναϊρόμπι

Δύο ύποπτοι έχουν επίσης συλληφθεί ως βοηθοί των δραστών, πρόσθεσε.

«Ήταν πέντε τρομοκράτες και όλοι είναι νεκροί», ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η αστυνομία, ο πρώτος από τους δράστες ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά την έναρξη της επιχείρησης. Δύο συνεργοί του σκοτώθηκαν την Τρίτη και οι άλλοι δύο σήμερα τα ξημερώματα.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ξενοδοχείο που δεσπόζει στο κτιριακό συγκρότημα όπου έγινε η επίθεση ανήκει στον όμιλο Dusit Thani της Ταϊλάνδης. Το συγκρότημα βρίσκεται απέναντι στην πρεσβεία της Αυστραλίας.

Ένας άνδρας, που μίλησε σε κενυατικά ΜΜΕ, τόνισε πως οι δράστες της επίθεσης έμοιαζαν «καλά εκπαιδευμένοι», «ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν» και «κινούνταν σε σχηματισμό».

Η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση κενυατικού δικαστηρίου να προσαχθούν σε δίκη τρεις άνδρες τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στην τζιχαντιστική επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, σχεδόν πέντε χρόνια μετά.

Οι αυτουργοί της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν έπειτα από μια πολιορκία η οποία είχε διαρκέσει περίπου 80 ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ