ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης – Εννιά οι νεκροί από την έκρηξη

Κολομβία: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης – Εννιά οι νεκροί από την έκρηξη
REUTERS/Luisa Gonzalez

Σε τουλάχιστον εννέα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε ακόμη δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σχολή της αστυνομίας, στην Μπογκοτά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές σε νεότερο απολογισμό, προσθέτοντας ότι ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε.

Ο γενικός εισαγγελέας Νέστορ Χουμπέρτο Μαρτίνες ανακοίνωσε ότι ο δράστης, που σκοτώθηκε στην επίθεση, είναι ο Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας Ροντρίγκες. Το όχημα που οδηγούσε μετέφερε 80 κιλά της εκρηκτικής ύλης πεντολίτη.

Οι αρχές ερευνούν ποιοι σχεδίασαν την επίθεση, πρόσθεσε ο Μαρτίνες.

Από την έκρηξη, στη Σχολή Στρατηγού Σανταντέρ, στα νότια προάστια της πόλης, έσπασαν τα τζάμια σε πολλά γειτονικά κτίρια. Το όχημα εισέβαλε με ταχύτητα στο προαύλιο της σχολής και στη συνέχεια εξερράγη.

Ο δήμος της Μπογκοτά έκανε λόγο για 54 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ το υπουργείο Άμυνας για 24 τραυματίες. Το υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει αν τα θύματα είναι πολίτες ή αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε χαρακτήρισε "άθλια τρομοκρατική επίθεση (...) εναντίον της αστυνομίας μας" την ενέργεια αυτή και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα, από τη δυτική Κολομβία όπου συμμετείχε σε μια συνεδρίαση με αντικείμενο την ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Εμείς οι Κολομβιανοί απορρίπτουμε την τρομοκρατία και είμαστε ενωμένοι για να την αντιμετωπίσουμε. Η Κολομβία θρηνεί αλλά δεν υποκύπτει στη βία", πρόσθεσε ο Ντούκε.

Πολλοί συγγενείς σπουδαστών της ακαδημίας έσπευσαν στην περιοχή, κλαίγοντας, για να μάθουν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους. Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το κτίριο ενώ τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα αυτοκίνητο να φλέγεται στον χώρο του πάρκινγκ της σχολής.

Η επίθεση είναι η πιο φονική που έχει σημειωθεί στην κολομβιανή πρωτεύουσα μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες Farc το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ