ΚΟΣΜΟΣ

«Μείνετε, θα μας λείψετε»: Έκκληση της νέας «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας στους Βρετανούς

«Μείνετε, θα μας λείψετε»: Έκκληση της νέας «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας στους Βρετανούς
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η «προστατευόμενη» της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι οι συμπατριώτες της δεν έχουν ξεχάσει πώς η χώρα υποδέχθηκε και πάλι τη Γερμανία ως κυρίαρχο κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ηγέτις των Συντηρητικών Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που διαδέχθηκε τη Μέρκελ στην αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών, συνένωσε τις δυνάμεις της με Γερμανούς πολιτικούς, βιομηχάνους και καλλιτέχνες σε μια ύστατη έκκληση τους προς τους Βρετανούς καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και απομένουν μόλις 70 ημέρες έως το Brexit.

«Χωρίς το σπουδαίο σας έθνος, αυτή η ήπειρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι συντάκτες, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times. «Μετά τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία δεν μας εγκατέλειψε. Καλωσόρισε και πάλι τη Γερμανία ως κυρίαρχο κράτος και ως ευρωπαϊκή δύναμη».

Εκτός από τον πόλεμο και την ειρήνη, αναφέρουν κάποια πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που λεν ότι θα τους λείψουν εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση, της οποίας έγινε μέλος το 1973.

«Θα μας λείψει το θρυλικό βρετανικό μαύρο χιούμορ και το να πηγαίνουμε στην παμπ μετά τη δουλειά για μια μπύρα. Θα μας λείψει το τσάι με γάλα και η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου», ανέφεραν οι συντάκτες. «Αλλά πάνω από όλα, θα μας λείψει ο βρετανικός λαός – οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά της Μάγχης».

Με το ζήτημα του Brexit να είναι σε κρίσιμη φάση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το βρετανικό Κοινοβούλιο, η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο είτε εγκρίνει μία συμφωνία με την ΕΕ ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλέσει την ισχύ του άρθρου 50 και επιλέξει να παραμείνει στην ΕΕ μόνιμα, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ