Η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η τοποθεσία της δεύτερης αυτής συνόδου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, το "δεξί χέρι" του Κιμ Γιονγκ Ουν,  η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα.

«Οι δύο άντρες συζήτησαν για την αποπυρηνικοποίηση και για μια δεύτερη σύνοδο, η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Sarah Sanders και πρόσθεσε:

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Κιμ σε τοποθεσία η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συνάντηση με τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι "οι συνομιλίες θα συνεχιστούν". Επισήμανε όμως ότι παρά την πρόοδο που σημειώνεται, οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη συνάντηση της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον. Ο Πομπέο τους προσκάλεσε σε γεύμα, μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ έφτασε στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Πέμπτης, φέρνοντας μαζί του ένα γράμμα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τον Τραμπ, ανέφερε στο CNNi πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση.

Video: Κιμ – Τραμπ: Τα «προεόρτια» μιας ιστορικής συνάντησης

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Σε αυτήν την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της "πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι βάλτωσαν.

Η Ουάσιγκτον ζητά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, που θα είναι εφικτό να επαληθευτεί πλήρως, προτού άρει τις κυρώσεις, ενώ η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απαιτούν τον μονομερή αφοπλισμό της, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν η Ουάσιγκτον διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα έχει προχωρήσει σε έξι πυρηνικές δοκιμές ενώ ανέπτυξε και έκανε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν σε θέση να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!