Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν προέβη σε καμία αλλαγή στις αξιώσεις της κατά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το σχέδιο της για το Brexit, παρά τη συντριβή του σχεδίου αυτού στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph. Η στάση της κ. Μέι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα της, άφησε... άφωνους τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, που φαίνεται ότι περίμεναν μια αλλαγή πλεύσης. 

Οι αξιώσεις της Μέι συνέχισαν να επικεντρώνονται είτε σε μια νομικά δεσμευτική προθεσμία για το «backstop», τον μηχανισμό ασφαλείας, που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το δικαίωμα για τη Βρετανία να αποχωρήσει μονομερώς, ή μια δέσμευση για την οριστικοποίηση μιας εμπορικής συμφωνίας πριν το 2021 προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη ισχύος του backstop, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες ανώτερες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η Μέι επαναδιατύπωσε τα αιτήματα αυτά στις συνομιλίες που είχε με τον  Ολλανδό πρωθυπουργό  Μαρκ Ρούτε, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, σύμφωνα με την Telegraph.

Το βράδυ της Παρασκευής (18/1), η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί επίσης με την Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, αλλά όχι το σχέδιο Brexit της Μέι, προσθέτει το δημοσίευμα.

Τα νεότερα σενάρια για το Brexit: Ποια θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος;

Διαβάστε επίσης