ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε και συνελήφθη ο άνδρας που βίασε και άφησε έγκυο γυναίκα σε κώμα

Βρέθηκε και συνελήφθη ο άνδρας που βίασε και άφησε έγκυο γυναίκα σε κώμα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Eric Gaillard

Ένας νοσοκόμος συνελήφθη για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας που γέννησε ενώ ήταν σε κώμα στο νοσοκομείο Hacienda Healthcare. Πρόκειται για μια από τις υποθέσεις που έχει συγκλονίσει τον κόσμο.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, επικαλούμενα ανακοινώσεις της αστυνομία του Φοίνιξ, ο άνδρας που φέρεται να βίασε και να άφησε έγκυο την γυναίκα είναι ο 36χρονος Nathan Sutherland.

«Δουλεύαμε ασταμάτητα για επτά μέρες για να λύσουμε την υπόθεση», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας.

Η γέννηση του παιδιού πυροδότησε έρευνα της αστυνομίας για τη μονάδα φροντίδας Hacienda Healthcare και δύο γιατρί που ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα της γυναίκας απολύθηκαν, ενώ ο γενικός διευθυντής Bill Timmons παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού έγινε γνωστό το σκάνδαλο.

Η γυναίκα, που γλίτωσε το θάνατο από πνιγμό, αλλά έπεσε σε κώμα, νοσηλευόταν στο Hacienda Healthcare, όταν ξεκίνησε ο τοκετός την 29η Δεκεμβρίου και τελικά γέννησε ένα αγοράκι. Και κανείς δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος.

Πώς κατάφερε να γεννήσει η γυναίκα;

Το περίεργο και σπάνιο αυτό περιστατικό εγείρει σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το πώς μπορεί μια γυναίκα που δεν έχει επαφή με το περιβάλλον να γεννήσει…

«Είναι πολύ σπάνιο» λέει η δρ. Ντέμπορα Φέλντμαν, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει ακούσει για δύο ή τρία αντίστοιχα περιστατικά κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της.

Η Φέλντμαν, διευθύντρια του τμήματος περιγεννολογίας του Hartford HealthCare Medical Group, λέει στο CNNi ότι είχε αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν μια 20ετία όταν μια νεαρή γυναίκα έπαθε εγκεφαλικό και έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης της. Τότε, η Φέλντμαν είχε κληθεί να φέρει στον κόσμο το βρέφος.

Ωστόσο, δεν εμπλέκεται με το πρόσφατο σοκαριστικό περιστατικό στην Αριζόνα.

«Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα ζωτικά όργανα της ασθενούς λειτουργούσανφυσιολογικά. Μπορώ να πω ότι βιολογικά, το σώμα της λειτουργούσε πάρα πολύ καλά ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κατάφερε να μεγαλώσει ένα μωρό» δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη στηγυναίκα που νοσηλεύεται σε κλινική.

Το CNNi, παρότι έχει στη διάθεσή του το όνομα της ασθενούς, δεν το δημοσιοποιεί, καθώς η γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον εδώ και 14 χρόνια και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται μάλλον μη αναστρέψιμη. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αμερικανίδα υπέστη εγκεφαλική βλάβη μετά από παραλίγο πνιγμό.

Παρότι είναι περίεργο που το νοσηλευτικό προσωπικό δεν παρατήρησε ότι η ασθενής ήταν έγκυος, η αλήθεια είναι ότι πολλές γυναίκες φέρνουν στον κόσμο βρέφη χωρίς καμία απολύτως προγεννητική φροντίδα.

«Τις περισσότερες φορές, τα μωρά αυτά είναι υγιή και γερά» λέει η Φέλντμαν, και συνεχίζει: «Η φύση φροντίζει…».

Μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το βρέφος που ήρθε στον κόσμο στην Αριζόνα. «Ακόμη και όταν κάποιος είναι “φυτό”, τα όργανά του συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και είναι γόνιμος» εξηγεί η ίδια.

Σε μια τέτοια εγκυμοσύνη, ο πιο μεγάλος κίνδυνος θα ήταν να μην αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο. Θα μπορούσαν, επίσης, να παρουσιαστούν συνηθισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων η υπέρταση και ο διαβήτης.

«Οι ασθενείς που δεν κινούνται δεν κάνουν θερμιδικές καύσεις αλλά ταυτόχρονα δεν τρώνε. Πιστεύω ότι η γυναίκα αυτή τρέφεται με σωλήνα. Αυτό βοηθάει στη διατροφική υποστήριξη και τα μωρά μεγαλώνουν αρκετά καλά, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άλλη πηγή τροφής» λέει η Φέλντμαν.

Όταν μια ασθενής δεν έχει επαφή με το περιβάλλον και δεν μπορεί να σπρώξει, τότε ο τοκετός είναι «εξαιρετικά δύσκολος», όπως εξηγεί η ειδικός.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χορηγούσαμε φάρμακα για να ενισχύσουμε τις συσπάσεις -μέσω ορού, δηλαδή, θα χορηγούσαμε οξυτοκίνη. Έτσι, οι συσπάσεις θα ήταν τόσο δυνατές που η ασθενής δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, ο πιο εύκολος τρόπος να έρθει στον κόσμο το μωρό θα ήταν μια καισαρική τομή, κάτι το οποίο ενέχει ένα ρίσκο για τη μητέρα.

«Η ανάρρωση μετά από καισαρική (σ.σ. για μια ασθενή σε κώμα) θα ήταν αντίστοιχη με αυτή μιας υγιούς γυναίκας -ίσως με λίγο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης» αναφέρει η Φέλντμαν, και ολοκληρώνει λέγοντας:

«Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα εάν η γυναίκα ήξερε ότι ήταν έγκυος ή εάν πόνεσε κατά τη διάρκεια του τοκετού χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση της εγκεφαλικής της βλάβης… Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο φυσιολογικός τοκετός χωρίς αναισθητικό είναι δύσκολος αλλά δεν μπορώ να μαντέψω τι αισθανόταν η γυναίκα… Δεν γνωρίζω αν πονούσε ή αν είχε επίγνωση του τι συνέβαινε. Είναι πολύ λυπηρό που τής συνέβη αυτό. Είναι πραγματικά φρικτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ