ΚΟΣΜΟΣ

Δυσάρεστα νέα για τον «άνθρωπο-δέντρο»

Δυσάρεστα νέα για τον «άνθρωπο-δέντρο»
CNNi

Στο νοσοκομείο για νέα θεραπεία επέστρεψε ένας «άνθρωπος-δέντρο» από το Μπαγκλαντές, η ιστορία του οποίου είχε συγκλονίσει τον κόσμο το 2016 μετά από σειρά επεμβάσεων στην οποία είχε υποβληθεί.

Ο Abul Bajandar, ένας 28χρονος πατέρας από μια μικρή πόλη στο νότιο Μπαγκλαντές, έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο πριν από τρία χρόνια όταν υπεβλήθη σε σειρά περίπλοκων επεμβάσεων για να αφαιρεθούν οι περίεργες πληγές που φέρει στα χέρια και στα πόδια του, οι οποίες θυμίζουν κλαδιά δέντρων.

Ο 28χρονος ζει με την ασθένεια ακροχορδονώδη επιδερμοδυσπλασία εδώ και δύο δεκαετίες. Η ασθένειά του προκαλείται από ένα ελάττωμα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αυξάνει την ευαισθησία ενός ατόμου στο HPV ή ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και οδηγεί σε χρόνια λοίμωξη HPV. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν και αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα. Η εν λόγω νόσος είναι τόσο σπάνια που έχουν καταγραφεί ελάχιστες περιπτώσεις ανά τον κόσμο.

Οι γιατροί δήλωσαν στο CNNi ότι ο Bajandar υπεβλήθη σε 25 επεμβάσεις από το 2016 αλλά σταμάτησε τις θεραπείες τον Μάιο.

«Είναι μια περίεργη υπόθεση και κάναμε πρόοδο αλλά έφυγε και πήγε στο σπίτι του. Του ζήτησα πολλές φορές να επιστρέψει αλλά δεν ήθελε» είπε ο δρ. Samanta Lal Sen, ένας από τους θεράποντες ιατρούς του τμήματος Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Dhaka.

«Επέστρεψε στο νοσοκομείο την Κυριακή με τη μητέρα του. Θα έπρεπε να είχε έρθει εδώ πριν από έξι μήνες. Άργησε να επιστρέψει» τόνισε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η κατάσταση της υγείας του 28χρονου έχει επιδεινωθεί και οι σκληρές απολήξεις που σχηματίστηκαν στο δέρμα του ήταν μήκος 2,5 εκατοστά.

Η ομάδα του Sen εργάζεται τώρα πυρετωδώς για να σχεδιάσει μια νέα θεραπεία για τον Bajandar. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι ο ασθενής θα χρειαστεί πέντε ή έξι ακόμη επεμβάσεις. Ο γιατρός είχε δηλώσει στο CNNi το 2016 ότι ο Bajandar παρατήρησε για πρώτη φορά τα σημάδια στο σώμα του όταν ήταν 10 ετών.

Ο καιρός περνούσε και το πρόβλημα γινόταν όλο και πιο έντονο ενώ δυσκόλευε σημαντικά την καθημερινότητά του. Πριν από τις επεμβάσεις, ο Bajandar δεν μπορούσε να φάει, να πιει, να βουρτσίσει τα δόντια του ή να κάνει μπάνιο μόνος του.

«Θέλω να ζήσω σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Θέλω να μπορώ να κρατήσω την κόρη μου σωστά και να την αγκαλιάσω» είχε πει ο ίδιος στο CNNi σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Μετά τις επεμβάσεις του 2017, η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε σημαντικά. Ο 28χρονος μπορούσε να γράψει και να φάει μόνος του… Το κόστος της θεραπείας του καλύφθηκε από την κυβέρνηση της χώρας του, κάτι που ο Sen εκτιμά ότι θα γίνει και τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ