ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα - Υπουργός Άμυνας: Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας

Βενεζουέλα - Υπουργός Άμυνας: Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από «σκοτεινά συμφέροντα».

Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο 35χρονος Γκουάιδο, που ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις» είπε ο Γκουάιδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ήδη τον Γκουάιδο ως πρόεδρο της χώρας, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλα το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Ενθάρρυνε, μάλιστα, και άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο.

Η απάντηση από πλευράς του Μαδούρο ήταν άμεση: μιλώντας στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου θύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.

«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα». Ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Juan Jose Mendoza, προέτρεψε τον γενικό εισαγγελέα να «δράσει άμεσα» για να αποφευχθούν συνταγματικές εκτροπές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ