ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο «χώρισε» τον πλανήτη στα δύο - Χάος και 26 νεκροί

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο «χώρισε» τον πλανήτη στα δύο - Χάος και 26 νεκροί
Reuters/ Carlos Eduardo Ramirez

Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν και μαίνονται στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση.

«26 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας», τόνισε με tweet της η ΜΚΟ, προσθέτοντας πως επτά από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε όλη την χώρα, με οχήματα και κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, ανέφερε η εφημερίδα El Nacional. Επικαλούμενη τη ΜΚΟ Foro Penal, η εφημερίδα τόνισε ότι μόνο χθες Τετάρτη περίπου 175 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες ηλικιών μεταξύ 19 και 47 ετών, με την OVCS να αναφέρει ότι ένας 18χρονος έφηβος σκοτώθηκε από πυρά στο Καράκας.

Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Στα… δύο ο πλανήτης

Την ίδια ώρα, ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό συγκεντρώνει την αναγνώριση και τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ, όσο και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη παραδοσιακών συμμάχων του.

Ακολουθεί η καταγραφή της κατάστασης ένα 24ωρο μετά την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης ως μεταβατικού, νόμιμου προέδρου της χώρας.

Κράτη και οργανισμοί που αναγνωρίζουν «πρόεδρο Γκουαϊδό»:

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος επικεφαλής κράτους που ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Τραμπ, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ίδιου του Γκουαϊδό.

Ο ΥΠΕΞ Πομπέο κάλεσε μάλιστα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Καναδάς: «Στηρίζουμε την δέσμευσή του να οδηγήσει την Βενεζουέλα σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές», δήλωσε η ΥΠΕΞ Κριστιάν Φρίλαντ για τον Γκουαϊδό.

Βραζιλία: Η Μπραζίλια «αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Χιλή: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λανθασμένα διορισμένος πρόεδρος Μαδούρο είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινέρα.

Αργεντινή: «Θέλουμε οι Βενεζουελάνοι να ανακτήσουν την δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Φαουρί

Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.

Βρετανία: «Ο Μαδούρο δεν είναι νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τονίζοντας ότι ο Γκουαϊδό, είναι «το σωστό πρόσωπο»» για να οδηγήσει τη χώρα προς το εμπρός, χωρίς να τον αναγνωρίσει επίσημα ως πρόεδρο της χώρας.

Γεωργία, Κόσοβο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κράτη και οργανισμοί που ζητούν διάλογο ή εκλογές

Μεξικό: «Έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα που έχει μια συνταγματική κυβέρνηση. Δεν θα διακόψουμε τις σχέσεις μας προς το παρόν ούτε θα αποσύρουμε την αναγνώρισή μας από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσαν ο πρόεδρος Μανουέλ Λόπες Ορμπραδόρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές στη Βενεζουέλα να διεξάγουν συνομιλίες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στη διενέργεια ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών», δήλωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σε αντίθεση με τον Μαδούρο, η Εθνοσυνέλευση, στην οποία προεδρεύει ο Χουάν Γκουαϊδό, έχει δημοκρατική εντολή των πολιτών της Βενεζουέλας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε το «παράνομο καθεστώς» του Μαδούρο ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Γαλλία: «Μετά από την παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους», έγραψε σε tweet του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Λίγο μετά τη δήλωση Μακρόν, Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές.

Ισπανία: «Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και αυτό σίγουρα απαιτεί μια διαδικασία παρέμβασης για να διασφαλιστεί ότι μόνη βέβαιη έξοδος είναι οι εκλογές», τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ.

«Δεν θεωρούμε το καθεστώς (της Βενεζουέλας) ως νόμιμο επειδή η νομιμότητά του προκύπτει από εκλογές, που δεν έχουμε αναγνωρίσει», πρόσθεσε. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Γκουαϊδό, και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Πορτογαλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για την Βενεζουέλα να ξεπεράσει την πολιτική της κρίση είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ηνωμένα Έθνη: «Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θέλουμε μια ειρηνική λύση», επέμεινε η Yπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Χιλιανή Μισέλ Μπατσελέ.

Νορβηγία: «Για να λυθεί η πολιτική κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία μιας πολιτικής διαδικασίας το αντικείμενο της οποίας θα είναι οι ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές», δήλωσε η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν.

Κράτη που αναγνωρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ρωσία: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μαδούρο «εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό».

Τουρκία: «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν.

Κίνα: «Η Κίνα εφαρμόζει πάντα την αρχή της μη ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και είναι αντίθετη σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Κούβα: «Η στήριξή μας και η αλληλεγγύη μας είναι με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές απόπειρες να κηλιδωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η Μπολιβαριανή επανάσταση», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ. Ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκεζ καταδίκασε μια «απόπειρα πραξικοπήματος».

Βολιβία: Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Ιράν: «Το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας ενάντια στις παράτυπες και παράνομες ενέργειες, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος και η ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Περνούν τα σύνορα για να γλιτώσουν

Ολοένα και περισσότεροι Βενεζουελάνοι περνούν καθημερινά τα σύνορα για να πάνε στην Κολομβία και να γλιτώσουν από την επιδεινούμενη πολιτικοοικονομική κρίση, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα ήδη υπερπλήρη καταφύγια της γειτονικής χώρας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ορκίστηκε την Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος, με τη στήριξη των ΗΠΑ και πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον δύο προέδρους.

Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε κινητοποιήσεις σε όλη τη Βενεζουέλα, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Η κλιμακούμενη πολιτική αναταραχή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των απλών πολιτών που διασχίζουν την πεζογέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ για να πάνε στη μεθοριακή πόλη Κουκούτα, στην Κολομβία.

Καθημερινά, 35.000-40.000 Βενεζουελάνοι περνούν αυτή τη γέφυρα, πολλοί για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα που δεν βρίσκουν στη χώρα τους. Περίπου οι 5.000 από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να μείνουν στην Κολομβία ή να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της νότιας Αμερικής.

"Οι αριθμοί αυξάνονται. Μιλάμε τώρα για 42.000-46.000 την ημέρα.

Παρατηρήσαμε ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που έρχονται για να αγοράσουν τρόφιμα", είπε η Μαριάνε Μενχίβαρ, η διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής International Rescue Committee στην Κολομβία. "Το ζήτημα αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα είναι ότι αυτές οι οργανωμένες διαμαρτυρίες και η πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο ασταθείς και ο κόσμος δεν ξέρει τι θα συμβεί και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα", πρόσθεσε.

Οι Βενεζουελάνοι που δεν έχουν χρήματα για να πάρουν το αεροπλάνο ή έστω το λεωφορείο, φτάνουν στην Κολομβία με τα πόδια – κάποιοι σπρώχνουν καροτσάκια με μωρά, άλλοι κρατούν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

"Βλέπουμε επίσης ένα ογκώδες κύμα πεζών. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω. Φτάνουν περπατώντας στην Κολομβία και κατευθύνονται σε άλλες χώρες της περιοχής", είπε η Μενχίβαρ.

Σε έναν καταυλισμό μεταναστών στη βόρεια Κολομβία ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε από 700 σε 5.000 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών που περνούν στην Κολομβία από κρυφά μονοπάτια, χωρίς να καταγράφονται πουθενά.

"Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου", εξήγησε η Τζεμιλά Μαχμούντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Βασική προτεραιότητα είναι να παρασχεθούν στους μετανάστες αυτούς καταφύγιο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Θεωρώ ότι δεν πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση. Τις πιέσεις που δέχονται, όχι μόνοι οι γυναίκες και τα παιδιά αλλά και οι νέοι άνδρες που υποτίθεται ότι είναι αυτοί που βγάζουν το ψωμί της οικογένειας... και αισθάνονται ανήμποροι", είπε η Μαχμούντ.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και ο υπερπληθωρισμός στη Βενεζουέλα σημαίνουν ότι για πολλούς είναι απαγορευτικό να αγοράζουν τρόφιμα. Έτσι, πολλοί μετανάστες είναι υποσιτισμένοι ή άρρωστοι.
"Αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται θεραπείες για καρκίνο στη Βενεζουέλα, δεν δίνεται θεραπεία σε οροθετικούς, δεν υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη... κι έτσι, έρχονται άνθρωποι άρρωστοι", είπε η Μενχίβαρ.

Ο Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι θα διανεμηθεί ανθρωπιστή βοήθεια, υπό την εποπτεία του κοινοβουλίου.

Καθώς οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι μετανάστες επιλέγουν να μείνουν στην Κολομβία (πάνω από 1 εκατομμύριο), τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες της χώρας αυτής δίνουν αγώνα για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση. Το δημόσιο νοσοκομείο της Κουκούτα ανέφερε ότι η μαιευτική κλινική του είναι γεμάτη με έγκυες γυναίκες από τη Βενεζουέλα και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο επείγοντα περιστατικά. Τα σχολεία στην Κουκούτα και την Μπογκοτά δεν έχουν άλλες θέσεις για να δεχτούν τα παιδιά των μεταναστών, έτσι πολλά σταματούν το σχολείο.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα από το 2015 και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 5,3 εκατομμύρια φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ