ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαι αποφασισμένος»: Ο Χουάν Γκουαϊδό στέλνει μήνυμα στον Μαδούρο

«Είμαι αποφασισμένος»: Ο Χουάν Γκουαϊδό στέλνει μήνυμα στον Μαδούρο
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις που δίνει μετά από την αυτοανακήρυξή του την περασμένη Τετάρτη, ο Χουάν Γκουαϊδό μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian και τόνισε πως είναι «αποφασισμένος να εκδιώξει τον Νικολά Μαδούρο από την εξουσία» και να βάλει ένα «τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει μια από τις μαζικότερες μεταναστευτικές εξόδους της σύγχρονης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η διεθνής στήριξη και η ενότητα της αντιπολίτευσης επέτρεψαν τη δημιουργία μιας «μοναδικής ευκαιρίας», έτσι ώστε η χώρα να καταφέρει να αφήσει πίσω της το χάος.

Την Κυριακή, ο Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διοργανώσει συλλαλητήρια και πορείας την Τετάρτη και το Σάββατο, όταν λήγει και το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων πολιτικών.

«Ο εκνευρισμός έχει μετατραπεί σε ελπίδα. Οι άνθρωποι τολμούν και πάλι να ονειρευτούν… Ξυπνήσαμε από έναν εφιάλτη και έχουμε νέα όνειρα…» είπε ο 35χρονος πολιτικός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκουαϊδό ζήτησε επίσης από τις βρετανικές Αρχές να μην επιτρέψουν στον Μαδούρο να πάρει στα χέρια του τον χρυσό της χώρας, που κρατείται στη κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είναι πιστοί στον Μαδούρο προσπαθούν να πουλήσουν τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας σε τρίτες χώρες, ώστε στη συνέχεια να βάλουν τα χρήματα στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Σας γράφω για να σας ζητήσω να σταματήσετε αυτή την παράνομη συναλλαγή» έγραψε ο Γκουαϊδό, σε κοινή επιστολή που εστάλη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αλλά και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Πριν από μερικές ημέρες, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας εμπόδισε αξιωματούχους του Μαδούρο από το να προχωρήσουν σε εκταμίευση 1,2 δισ. σε χρυσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ