ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η ιστορία των χωρισμένων τριδύμων έφερε κοντά άγνωστες… δίδυμες 54 χρόνια μετά

Πώς η ιστορία των χωρισμένων τριδύμων έφερε κοντά άγνωστες… δίδυμες 54 χρόνια μετά
Η Μόρντκοφ (αριστερά) και η Κάντερ όταν ήταν στο πανεπιστήμιο / Πηγή: CNNi CNNi

Όταν η Μισέλ Μόρντκοφ και η Άλισον Κάντερ ήταν μόλις πέντε μηνών, υιοθετήθηκαν από στοργικές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης με μόλις δύο ημέρες διαφορά. Ήταν Οκτώβριος του 1964 και οι αδελφές δεν θα ξαναέβλεπαν η μια την άλλη για πενήντα και πλέον χρόνια.

Οι γονείς των βρεφών δεν ήξεραν ότι ήταν δίδυμες και έτσι τα παιδιά μεγάλωσαν μη γνωρίζοντας η μια την ύπαρξη της άλλης. Παρότι σήμερα κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι ζητούν να μη χωρίζονται τα βιολογικά αδέλφια κατά την υιοθεσία, εκείνη την εποχή ερευνητές πίστευαν ότι ήταν καλύτερο τα δίδυμα να μεγαλώνουν με διαφορετικές οικογένειες.

Το σκεπτικό τους ήταν πως δεν θα χρειαζόταν να ανταγωνίζονται για την προσοχή της νέας τους οικογένειας και θα αναπτύσσονταν καλύτερα μόνα τους.

Η υπηρεσία υιοθεσιών Louise Wise, μέσω της οποίας βρήκαν σπίτια οι Μόρντκοφ και Κάντερ, θεωρούσε ότι η επιστημονική αυτή θέση ήταν λογική και την ακολουθούσε κατά γράμμα. Σήμερα, οι ίδιες οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι οι γονείς τους δεν ενημερώθηκαν ποτέ πως τα παιδιά τους είχαν δίδυμο αδελφάκι.

«Είναι το ίδιο σοκαρισμένοι με εμάς, αν όχι περισσότερο» λέει η Μόρντκοφ, και συμπληρώνει: «Ίσως επειδή αισθάνονταν ότι γνώριζαν τα πάντα για το ποιες ήμασταν και ποια ήταν η ταυτότητά μας».

190118172358 01 two identical strangers exlarge 169


Η Μόρντκοφ (αριστερά) και η Κάντερ σε ηλικία περίπου 2,5 ετών / Πηγή: CNNi

Η Μόρντκοφ είπε πως τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της είχαν πάντοτε απορίες για τις βιολογικές οικογένειές τους. Το περασμένο καλοκαίρι η Μόρντκοφ παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Τρεις Πανομοιότυποι Άγνωστοι» του CNNi και αποφάσισε να αναζητήσει τις ρίχες της.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία τριών αδερφών που χωρίστηκαν στη γέννα, μεγάλωσαν σε τρεις διαφορετικές οικογένειες, έχοντας πλήρη άγνοια για την ύπαρξη ο ένας του άλλου και συναντήθηκαν εντελώς τυχαία στη Νέα Υόρκη το 1980.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά υιοθετήθηκαν από τρεις οικογένειες στο πλαίσιο πειράματος για το ρόλο των γονιδίων και του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του παιδιού.

Ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις αδερφών που χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους, στο βωμό της επιστημονικής έρευνας.

«Θυμάμαι ότι σκέφτηκα τότε: “πρέπει να φτύσεις σε ένα κυπελάκι και να μάθεις την ιστορία σου» είπε η Mισέλ Μόρντκοφ, μιλώντας στο CNNi.

Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, τα αποτελέσματα της Μόρντκοφ στο Ancestry.com έδειξαν ότι έχει ένα στενό συγγενή.

«Προσπάθησα να κρατήσω χαμηλές προσδοκίες» θυμάται η ίδια, και συμπληρώνει: «Έγραψα: “Γεια, είμαι υιοθετημένη και το γενετικό σου υλικό ταιριάζει με το δικό μου, όπως και αυτό της μητέρας σου. Σε παρακαλώ στείλε μου μήνυμα”. Ήθελα να γράψω και άλλα θεώρησα πως δεν ήταν σωστό».

Με τη σειρά της, η Κάντερ θυμάται το μήνυμα του γιου της, που έγραφε: «Μαμά, επικοινώνησε μαζί μου κάποια γυναίκα και μου είπε πως έχουμε συγγενική σχέση… Πρέπει να κοιτάξεις τον αριθμό του πιστοποιητικού γεννήσεώς σου αμέσως και να μου το πεις».

«Ήμουν σοκαρισμένη. Νόμιζα πως κάποιος προσπαθούσε να πάρει την ταυτότητά μου… Δεν ήξερα τι συνέβαινε αλλά του διάβασα τα τελευταία τέσσερα ψηφία. Εκείνος μου είπε: “Μαμά είναι η δίδυμη αδελφή σου…”» λέει η Κάντερ.

Η Μόρντκοφ και η Κάντερ αποφάσισαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Αύγουστο, 54 χρόνια αφότου χωρίστηκαν στη γέννα.

190118172445 02 two identical strangers exlarge 169


Η Μόρντκοφ (αριστερά) και η Κάντερ σε ηλικία περίπου 3,5 ετών - Πηγή: CNNi

«Νομίζω ότι είχαν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που είχα μάθει ότι η Άλισον μπορεί να είναι αδελφή μου αλλά εγώ αισθανόμουν σα να είχαν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια. Κάποια στιγμή, απλά ήθελα να τελειώσει όλο αυτό… Δηλαδή ήθελα να τη δω από κοντά, να την αγκαλιάσω και να της μιλήσω. Να της πω ότι ελπίζω η ζωή να της φέρθηκε καλά» είπε η Μόρντκοφ.

Και αυτό ακριβώς έκανε, κατά τη διάρκεια της συναισθηματικά φορτισμένης συνάντησής τους. Οι δίδυμες κοίταξαν η μια την άλλη, καταγράφοντας τις ομοιότητες μεταξύ τους.

«Ήλπιζα μόνο η ζωή της να ήταν αντίστοιχη με τη δική μου, να μεγαλώσαμε με τρόπο σχεδόν όμοιο γιατί έτσι θα ήταν πιο εύκολο να γνωρίσουμε η μια την άλλη και δεν θα υπήρχε έχθρα μεταξύ μας» δήλωσε με τη σειρά της η Κάντερ.

Και παρότι και οι δύο γυναίκες πιστεύουν ότι τους… έκλεψαν τα κοινά παιδιά χρόνια, πλέον έχουν αποδεχτεί το παρελθόν τους και κοιτάνε μπροστά.

«Λέω στη Μισέλ πως όσο και αν ελπίζω τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, πιστεύω ότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο στη ζωή μας που μπορούμε να είμαστε μαζί. Ίσως να ήταν καλύτερο να γνωριστούμε πριν από 25 χρόνια αλλά δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση εάν ήμασταν 18 ή 19 ετών» ανέφερε η Κάντερ.

«Μερικές φορές στη ζωή πρέπει να αποδέχεσαι τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Και αυτό ήταν ένα από τα καλά πράγματα… Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι γιατί μας συνέβη αυτό…» είπε η Μόρντκοφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ ευτυχισμένη που πλέον βρέθηκε με την αδελφή της.

«Στερηθήκαμε αυτά που ζουν οι αδελφές αλλά, ό,τι και να έγινε, πλέον έχουμε η μια την άλλη…» κλείνει λέγοντας η Μόρντκοφ.

Twins reunite after watching CNN film 'Three Identical Strangers', CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ