ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ ενόψει επίσκεψης Τσίπρα: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα

Γιλντιρίμ ενόψει επίσκεψης Τσίπρα: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα
EPA

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο Πέλαγος».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έκανε τα παραπάνω σχόλια ενόψει τις διήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου. Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελ. Βενιζέλο το 1933, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Γιλντιρίμ είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 2016-2018 και έχει προταθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ