ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει η κρίση: Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Βαθαίνει η κρίση: Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό
REUTERS/Andres Martinez Casares

Νέα διάσταση στην κρίση της Βενεζουέλας δίνει η σημερινή αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου από τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Δανία. 

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκήρυξε προεδρικές εκλογές εντός των 8 ημερών που του δώσαμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χάντ, εξηγώντας την απόφαση της χώρας του.

«Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της αναγνωρίζει πλέον τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο έως την προκήρυξη νόμιμων εκλογών», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προχώρησε σε ανάλογη δήλωση, ζητώντας και αυτός τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, τη σειρά του – και αυτός μέσω twitter – σημείωσε επί του θέματος: «Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο».

«Η οκταήμερη περίοδος για την προκήρυξη δημοκρατικών εκλογών στη Βενεζουέλα έληξε σήμερα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ και κατέληξε: «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν άμεσα στην Βενεζουέλα».

Ήταν πολλά από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που είχαν στείλει τελεσίγραφο στον Νικολάς Μαδούρο για άμεση προκήρυξη προεδρικών εκλογών, με αφορμή τις καταγγελίες περί βίας και νοθείας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση που του εξασφάλισε ακόμη μία θητεία.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης, ο Μαδούρο είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, συμβουλεύοντας όσους τις ζητούν να περιμένουν έως το 2025. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει πολλάκιας κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως σχεδιάζουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Έντονη αντίδραση από το Κρεμλίνο

Με τη σειρά του, το Κρεμλίνο μίλησε για προσπάθεια ανάμειξης ορισμένων Ευρωπαϊκών κρατών στις υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Βενεζουέλα πρέπει να λύσει μόνη της τα πολιτικά της προβλήματα, χωρίς παρεμβολές ξένων χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ