ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας αν αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας αν αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό
REUTERS/Leah Millis

Η Ουάσινκγτον εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τις κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας αν αυτοί αναγνωρίσουν τον επίδοξο– αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την άρση κυρώσεων ενάντια σε κάθε υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού της Βενεζουέλας που υποστηρίζει τη δημοκρατία, και αναγνωρίζει την συνταγματικά εγκαθιδρυμένη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν όχι, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κύκλωμα θα κλείσει ολοκληρωτικά», είπε ο Μπόλτον με tweet του.

Εκτός από έναν στρατηγό, που ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας συνεχίζει να αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.

Παράλληλα σήμερα, η βενεζουελανή αντιπολίτευση αποκάλυψε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησής της με το άνοιγμα ενός αμερικανικού ταμείου για να συγκεντρώνει τα έσοδα από την αγοραπωλησία πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο.

Το αμερικανικό ταμείο που ίδρυσε η αντιπολίτευση, θα λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA.

Οι ΗΠΑ καλούν τον Μαδούρο να ξεμπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες στην Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό.

«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ο βενεζουελανός στρατός υπό τον Μαδούρο εμποδίζει τη βοήθεια που φτάνει με φορτηγά και πλοία», τόνισε με tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιτρέψει την βοήθεια των ανθρώπων που λιμοκτονούν».

Η Εθνοσυνέλευση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε την Τρίτη ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία.

«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα υποδεχθεί στις 13 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο, τον Κολομβιανό ομόλογό του, Ιβάν Ντούκε, για να συζητήσουν «τις προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», έγινε σήμερα γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Αυτή η ανακοίνωση λαμβάνει χώρα, την ώρα που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αρνείται τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο μια αμερικανικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Κολομβία, χώρα γειτονική της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ