ΚΟΣΜΟΣ

Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
REUTERS/Christian Hartmann

Η αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης είναι υποψήφια για τις πρωθυπουργικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Μάρτιο. Πρόκειται για περίπτωση δίχως προηγούμενο, καθώς ποτέ άλλοτε Ταϊλανδός «γαλαζοαίματος» δεν έχει κατέβει σε εκλογές.

Η πριγκίπισσα Ubolratana Rajakanya είναι υποψήφια με το λαϊκό κόμμα Thai Raksa Chart, το οποίο συνεργάζεται με τον πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος «έπεσε» μετά το πραξικόπημα του 2005.

Ένας από τους κύριους αντιπάλους της θα είναι ο νυν πρωθυπουργός Prayut Chan-o-Cha, ο οποίος θέλει να ανανεώσει τη θητεία του και έχει την στήριξη του στρατού.

Ο αρχηγός του Thai Raksa Chart, Preechapon Pongpanich, επιβεβαίωσε πως «ύστερα από συναντήσεις με τους αξιωματούχους μας, καταλήξαμε στο να θέσουμε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία την πριγκίπισσα Ubolratana. Έχει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες. Μετά τις συναντήσεις την προσεγγίσαμε και δέχθηκε την πρότασή μας με μεγάλη ευγένεια».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο, από την περίοδο που καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία – προ 86 ετών. Αναλυτές σημειώνουν πως ο νέος βασιλιάς, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί τον Μάιο, θα στηρίξει την αδελφή του.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», είπε στο CNNi ο πολιτικός αναλυτής Paul Chambers. «Θεωρώ πως είναι μέρος ενός σχεδίου του υπάρχοντος ηγέτη (σ.σ. του βασιλιά) με στόχο να αυξήσει την επιρροή του σε όλη τη χώρα».

Τα τελευταία χρόνια η χώρα είναι υπό καθεστώς στρατιωτικής χούντας, που έχει επιβάλει τον εκλεκτό της στην πρωθυπουργία.

2019 02 08T032143Z 563540076 RC1D97D171F0 RTRMADP 3 THAILAND ELECTION

Πηγή: REUTERS/Athit Perawongmetha

Πώς μπορεί να επηρεάσει η υποψηφιότητα της πριγκίπισσας το πολιτικό γίγνεσθαι

Η υποψηφιότητα της Ubolratana μπορεί να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στα κόμματα που στηρίζουν τη χούντα και επιθυμούν την παραμονή του Prayut Chan-o-Cha στην εξουσία.

Ο νυν πρωθυπουργός κατέλαβε τη θέση το 2014, όταν αποπέμφθηκε από τη θέση της η Yingluck Shinawatra, αδελφή του Thaksin Shinawatra. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Prayut έχει φροντίσει να εδραιωθεί ο ρόλος του στρατού στην πολιτική και με συνταγματική αλλαγή του 2017 – που έχει την υπογραφή των στρατιωτικών – επιχείρησε να εμποδίσει την άνοδο άλλων κομμάτων.

Παρότι ο Prayut ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, οι ειδικοί εκτιμούν πως η ανακοίνωση της πριγκιπικής υποψηφιότητας ίσως τον κάνει να αναθεωρήσει την απόφασή του. Όπως εξηγεί ο Chambers, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προκαλεί – κατά ουδένα τρόπο – τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Αμφιβάλω αν θα υπάρξει κάποιος που θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της».

«Οι Ταϊλανδοί ελπίζουν πως η πριγκίπισσα θα ρίξει φως στο σκοτεινό τούνελ του απολυταρχικού καθεστώτος. (σ.σ. Ελπίζουν) πως μέσω αυτής, οι δημοκρατικές δυνάμεις θα καταφέρουν να βάλουν ένα τέλος στη χούντα», είπε ακόμη.

Ρωσίδα βρήκε φρικτό θάνατο: Γουρούνια την έφαγαν ζωντανή

«Ήταν πράγματι παιδόφιλος»: Η υπηρέτρια του Μάικλ Τζάκσον «σπάει» τη σιωπή της

Ο Τζεφ Μπέζος κατηγορεί το περιοδικό National Enquirer για εκβιασμό

Μπορεί μία πριγκίπισσα να γίνει πρωθυπουργός

Η Ubolratana είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Bhumibol Adulyadej, ο οποίος πέθανε το 2016, και της βασίλισσας Sirikit. Τα βασιλικά μέλη της τάξης της έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική, ωστόσο – έως σήμερα – επέλεγαν μία ουδέτερη στάση.

Η 62χρονη σήμερα πριγκίπισσα έχασε τα βασιλικά της προνόμια το 1972 όταν παντρεύτηκε με τον Αμερικανό Peter Ladd Jensen και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε βιοχημεία στο MIT. Το ζεύγος έκανε τρία παιδιά, το δεύτερο, όμως, έχασε τη ζωή του στο φονικό τσουνάμι του 2004 που σάρωσε τα νότια της Ταϊλάνδης.

Το 1998 η πριγκίπισσα χώρισε από τον σύζυγό της και γύρισε στην χώρα, επιστρέφοντας στα βασιλικά της καθήκοντα. Εργάστηκε ως πρέσβειρα τουρισμού για περισσότερα από 10 χρόνια.

Πλούσιο είναι και το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά είναι γνωστή και για το ταλέντο της στο τραγούδι και την υποκριτική, έχοντας εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

This princess could be the next prime minister of Thailand, by Kocha Olarn and Helen Regan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ