Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: 300.000 διαγνώσεις κάθε χρόνο
Πηγή: Pixabay

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: η ημέρα θεσπίστηκε το 2002 από την Διεθνή Ένωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI) και τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ένωση εργάζεται με στόχο τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και την εξάλειψη των παθών και πόνων που συνδέονται με τον καρκίνο.

Κάθε χρόνο, γίνονται περισσότερες από 300.000 διαγνώσεις. Σχεδόν 8 απ’ τα 10 παδικά ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο βιοτικό επίπεδο και τα ποσοστά της επιβίωσής τους να κυμαίνονται γύρω στο 20%. Σε αντίθεση, όμως, στις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο τα ποσοστά ίασης των κοινών μορφών καρκίνου φτάνουν το 80%.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της χαοτικής διαφοράς που παρατηρείται στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί ο πόνος των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο και να αυξηθεί στο 60% το ποσοστό επιβίωσης έως το 2030.

Για το 2019 στόχος είναι μη μείωση του πόνου και των θανάτων. Για την επίτευξή του, η άρχουσα τάξη πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!