ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα

Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI

Πρόταση – πρόκληση σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει ο αρθρογράφος του Guardian, Florian Schmidt-Gabain.

Ο αρθρογράφος με αφορμή τη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα» -που είχε πει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» τη μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο-, προτείνει Ελλάδα και Βρετανία να κάνουν… ανακωχή.

Μάλιστα ζητά να τελειώσουν τη διαμάχη τους με έναν συμβιβασμό: με το να μοιραστούν 50-50 τα γλυπτά.

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ακόμη και οι Έλληνες θεοί μπορεί να δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ίσως κατέληγαν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο, με ίσους αριθμούς ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής τους».

«Δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για το εάν (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Υπάρχει μια ευκολότερη και ξεκάθαρη λύση: Μια μοιρασιά 50 — 50», είναι η πρόταση του αρθρογράφου Florian Schmidt-Gabain.

Εξηγεί μάλιστα, ότι το Βρετανικό Μουσείο θα κρατήσει μέρος των μαρμάρων και το άλλο μισό θα το πάρει η Ελλάδα. «Ασφαλώς», όπως λέει, «θα υπήρχαν διαφωνίες για το ποιος θα πάρει τι», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές δεν είναι διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν».

Διαβάστε επίσης:
Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Τσίπρα-Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Χάος στην Αλβανία: Συγκρούσεις και ένταση έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο
Η Ρωσίδα αθλήτρια του τζούντο που έβγαλε «νοκ-αουτ» τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Όπως αναφέρει, άλλωστε, τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούνται από ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά λιγότερο σημαντικά. «Υπάρχουν σχεδόν μόνο σημαντικά κομμάτια. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση — και ευκαιρία — καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μοιρασιά δεν μπορεί να λειτουργήσει», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

«Η Βρετανία και η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση και επιτέλους να βάλουν τέλος στην έχθρα τους», εκτιμά ο ίδιος.

Όπως διευκρινίζει, μπορούν να φτιαχτούν αντίγραφα για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να την εκθέσει ολόκληρη. «Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα. Ίσως μπορεί η ΕΕ να διαθέσει κάποια κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, παρά το Brexit», συμπληρώνει ο Gabain.

Μάλιστα, καταλήγοντας, σπεύδει να παραπέμψει σε απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, σημειώνοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εφηύραν τη λύση της μοιρασιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ