ΚΟΣΜΟΣ

Ασθένεια μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι» στις ΗΠΑ– Κίνδυνος να νοσήσουν και άνθρωποι

Ασθένεια μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι» στις ΗΠΑ– Κίνδυνος να νοσήσουν και άνθρωποι
Pixabay

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η ασθένεια «chronic wasting disease» (CWD) –μια μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας- στον πληθυσμό των ελαφιών στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να προειδοποιούν όσους τρώνε το κρέας των ζώων πως κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο.

Η εν λόγω ασθένεια, η οποία αποκαλείται ευρέως στις ΗΠΑ ως νόσος που μετατρέπει τα ελάφια σε ζόμπι, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε 24 πολιτείες και δύο περιφέρειες του Καναδά.

Η CWD επιτίθεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη των ζώων, προκαλώντας δραματική απώλεια βάρους, υπερβολική δίψα και επιθετικότητα. Την ίδια ώρα, τα ελάφια αυτά χάνουν τον προσανατολισμό τους και ο οργανισμός τους παράγει μεγάλη ποσότητα σάλιου.

Λίγο καιρό αργότερα, πεθαίνουν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», που επικαλείται τον ειδικό από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα Μάικλ Όστερχομ, περί τα 15.000 άρρωστα ζώα καταναλώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους.

«Είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να καταγραφούν περιστατικά της νόσου στους ανθρώπους, που να σχετίζονται με την κατανάλωση των άρρωστων ζώων» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος σε Αμερικανούς νομοθέτες, ενδέχεται να καταγραφούν αρκετά τέτοια περιστατικά.

Ο Όστερχομ συνέκρινε την εξάπλωση της ασθένειας με την επιδημία της νόσου της τρελής αγελάδας στη Βρετανία. Από το 1986 έως και το 2014, 177 άνθρωποι πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ασθένεια αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ