«Παράθυρο» Τουσκ για πιθανή παράταση του Brexit
Πηγή: Mykola Lazarenko Presidential Press Service Pool Photo via AP

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι μια καθυστέρηση του Brexit, πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, θα ήταν μια «λογική λύση», καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση μιας συμφωνίας διαζυγίου.

«Πιστεύω πως στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μια παράταση θα ήταν μια λογική απόφαση, αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορέσει να αποτρέψει αυτό το σενάριο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. 

Ο Τουσκ είπε πως με τη Μέι συζήτησαν το «νομικό και πολιτικό πλαίσιο μιας ενδεχόμενης παράτασης» του διετούς ορίου της Βρετανίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, που εκπνέει στις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

«Για εμένα, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να εγκρίνει τη συμφωνία. Θα αντιμετωπίσουμε ένα εναλλακτικό, χαοτικό Brexit, ή μια παράταση», είπε ο Τουσκ.

«Όσο λιγότερος χρόνος απομένει έως την 29η Μαρτίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας παράτασης. Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, όχι το σχέδιό μας ή ο σκοπός μας, αλλά ένα αντικειμενικό γεγονός», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεχίζει να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ όπως έχει προγραμματιστεί. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε μια «εποικοδομητική συνάντηση» με τη Μέι, σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, προσθέτοντας ότι «γίνεται καλή πρόοδος» σε τρία σημεία.

Διαβάστε επίσης