ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Ιράν: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ
AP/ Ebrahim Noroozi

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε απόψε μέσω του Instagram ότι παραιτείται από το αξίωμά του.

"Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις αδυναμίες μου... τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών... Ευχαριστώ τον ιρανικό λαό και τους αξιωματούχους", έγραψε στη σελίδα jzarif_ir.

Ο Ζαρίφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών. Όμως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς αντιδυτικούς στο Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, τον περασμένο Μάιο, και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων που είχαν αρθεί.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim του Ιράν μετέδωσε ότι "ορισμένες πηγές επιβεβαίωσαν την παραίτηση του Ζαρίφ" αλλά δεν είναι σαφές ακόμη αν ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα την κάνει δεκτή.

Ο Ζαρίφ ανέλαβε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το 2013, αφού ανέλαβε την προεδρία ο Ροχανί ο οποίος του ανέθεσε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ