ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου για την παραίτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ: «Στα τσακίδια...»

Νετανιάχου για την παραίτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ: «Στα τσακίδια...»
apimages

Με ένα λιτό, αλλά άκρως… κατανοητό δείγμα της «αγάπης» που τρέφει για τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχολίασε την παραίτησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Ζαρίφ αποχώρησε, στα τσακίδια. Για όσο διάστημα είμαι εδώ το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικές βόμβες», έγραψε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Όλες οι ερμηνείες και οι αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πέραν αυτών που ανήρτησε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Instagram, δεν είναι ακριβείς και, όπως είπε ο προσωπάρχης του προέδρου του Ιράν σήμερα, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή", ανέφερε ο εκπρόσωπος, Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε νωρίτερα ότι ο υπουργός Μπιτζάν Ζανγκανέχ παραιτήθηκε.

Την πληροφορία αυτή είχε διακινήσει ένας Ιρανός βουλευτής.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών. Όμως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς αντιδυτικούς στο Ιράν μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία τον Μάιο του 2018, και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων που είχαν αρθεί. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να ακυρωθεί η διεθνής συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ