ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Απέλπιδα προσπάθεια των Βρετανών - Εγκρίθηκε το σχέδιο Μέι για αναβολή

Brexit: Απέλπιδα προσπάθεια των Βρετανών - Εγκρίθηκε το σχέδιο Μέι για αναβολή
AP Photo/Alastair Grant

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ψήφους 502 υπέρ έναντι 20 κατά την τροπολογία που στηρίζει την πρόταση της Τερέζα Μέι να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα το Brexit αν απορριφθεί η συμφωνία την οποία επιδιώκει να πετύχει με τις Βρυξέλλες, καθώς και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι τροπολογίες του βουλευτή των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών μετά το Brexit, και της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που επιβεβαίωνε τις δεσμεύσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, έγιναν δεκτές από την Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την υποστήριξη που έλαβαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Εργατικό κόμμα τις προηγούμενες μέρες, το επόμενο βήμα, θα είναι η υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Την θέση αυτή επιβεβαίωσε στην συζήτηση που προηγήθηκε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέρ Στάρμερ, συμπληρώνοντας ότι θα περιλαμβάνει τις επιλογές της παραμονής και της αποχώρησης.

«Απογοητευτήκαμε που η κυβέρνηση απέρριψε την εναλλακτική συμφωνία για το Brexit των Εργατικών. Για αυτό θα προωθήσουμε ή θα στηρίξουμε μια τροπολογία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για να εμποδίσουμε ένα καταστροφικό Brexit των Τόρις», είπε χαρακτηριστικά.

Για την τροπολογία του Αλμπέρτο Κόστα, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ να διατηρήσει το κομμάτι της συμφωνίας για την αποχώρηση που αφορά στα δικαιώματα των πολιτών, ακόμη και στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Αλμπέρτο Κόστα, η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι δεν απολύθηκε από τα καθήκοντα του βοηθού υπουργού, αλλά ότι παραιτήθηκε. Εκπρόσωπος του ΝΟ10 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε υπάρχει ο κανονισμός ότι τα μέλη του κυβερνητικού προσωπικού δεν καταθέτουν τροπολογίες σε κυβερνητικά νομοσχέδια. Σαφώς πρόκειται για ένα ζήτημα που τον απασχολεί πολύ και για αυτό επέλεξε να παραιτηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ