ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βεζούβιος δεν σκότωσε όλους τους κατοίκους της Πομπηίας - Πού πήγαν οι επιζώντες

Ο Βεζούβιος δεν σκότωσε όλους τους κατοίκους της Πομπηίας - Πού πήγαν οι επιζώντες
AP Photo/Salvatore Laporta

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. οδήγησε στον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της Πομπηίας. Ένα ερώτημα που εγείρεται, όμως, είναι τι απέγιναν όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν μίας εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών της Ιστορίας;

Την απάντηση έρχεται να δώσει νέα έρευνα που αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει το περιοδικό Live Science.

Οι επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής φαίνεται πως δεν απομακρύνθηκαν πολύ από την περιοχή.

Παρέμειναν κατά μήκος της νότιας ακτής της Ιταλίας και συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν σε περιοχές όπως η Νάπολη, η Όστια, το Ποτσουόλι και η Κύμη.

Για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να εντοπίσει το πού μετακινήθηκαν χρειάστηκε ενδελεχής έρευνα σε διάσπαρτα ιστορικά αρχεία.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Στίβεν Τακ, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε κριτήρια αναζήτησης και ξεκίνησε να μελετά έγγραφα, επιγραφές και αρχαία αντικείμενα και υποδομές.

Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι πως δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά ονόματα της Πομπηίας και του Ερκολάνο – καταστράφηκε επίσης στην ηφαιστειακή έκρηξη – και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να εντοπιστεί το πού εμφανίζονταν αυτά τα ονόματα μετά το 79 μ.Χ.

Το δημοσίευμα θα παρουσιάσει αναλυτικά και παραδείγματα επιζώντων.

«Έξω από τα τείχη της Πομπηίας βρήκαν (σ.σ. οι αρχαιολόγοι) ένα κουτί με οικονομικά στοιχεία», σημείωσε ο Τακ, εξηγώντας πως προφανώς κάποιος είχε αρπάξει το κουτί καθώς έτρεχε να γλιτώσει και στη συνέχεια το πέταξε.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος, σύμφωνα με τον καθηγητή, διέθεσε τους πόρους των νεκρών – που δεν είχαν συγγενείς για να τα διεκδικήσουν – σε πόλεις που δέχονταν τους εκτοπισμένους. Με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκαν υποδομές για τη στέγασή τους, που σήμερα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τους επιστήμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ