ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή η «φλέβα χρυσού» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ανάλυση: Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή η «φλέβα χρυσού» στην Κυπριακή ΑΟΖ
AP Photos

Ο δημοσιογράφος του offsite.com.cy, Δημήτρης Χατζηιωσήφ, αναλύει στο CNN Greece τις λεπτομέρειες αναφορικά με τον εντοπισμό «φλέβας» φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισ. κυβικών ποδών στο τεμάχιο Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ.  Παράλληλα, εξηγεί τα επόμενα βήματα της Κύπρου ενώ σημειώνει πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και μιλά για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα. 

Ο κ. Χατζηιωσήφ, κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που δείχνει τη δυναμική που έχει η κυπριακή ΑΟΖ στο χώρο».

Ερωτώμενος αν ο εντοπισμός της «φλέβας» δημιούργησε κλίμα ευφορίας στην κυπριακή ηγεσία τόνισε πως «το υπουργείο (σ.σ. Ενέργειας) κρατάει μία συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τα αποτελέσματα. Περιμέναμε να ήταν θετικά τα αποτελέσματα. Της γεώτρησης Γλαυκός είχαν προηγηθεί γεωτρήσεις στο στόχο «Δελφίνι», χωρίς να βρεθεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, όμως το τεμάχιο Γλαύκος είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τα τελευταία τρία χρόνια».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, σημείωσε πως από το 2020 η ExxonMobil «θα πραγματοποιήσει νέο γύρο γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ». Μάλιστα ο προσέθεσε, πως ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ, «ανέφερε πως (σ.σ. οι γεωτρήσεις) δεν θα εστιάζονται μόνο σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και σε άλλα τεμάχια της περιοχής κάτι που δείχνει πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε φυσικό αέριο».

Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στο ενεργειακό θα έχουν επιπτώσεις στο Κυπριακό, απάντησε: «Αναμφίβολα θα επηρεάσουν το Κυπριακό. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, την ώρα που ο τούρκικος στόλος βρίσκεται στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα στα πλαίσια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα", μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της. Είναι προφανές πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως είχε κάνει και στο οικόπεδο 3, όταν ανέτρεψε τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ».

Όσον αφορά το ποια θα είναι η απάντηση της κυπριακής πλευράς σε ενδεχόμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε πως «η Κύπρος κρατά μία απόσταση στην προσπάθεια της Τουρκίας να στρατικοποιήσει τη Μεσόγειο. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δημήτρης Χατζηιωσήφ υπογράμμισε πως «το τεμάχιο Γλαύκος γειτνιάζει με το οικόπεδο 6 και το τεμάχιο Καλυψώ της κοινοπραξίας ‘’Total ENI’’, όπου είναι πιθανό να γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις. Υπάρχουν θετικές προβλέπεις ως προς την ποσότητα φυσικού αερίου. Όμως το οικόπεδο 6 είναι μία από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Άρα είναι σημαντικές οι επόμενες εξελίξεις όσον αφορά τα ενεργειακά, όμως, αναμφίβολα αυτή η ανακάλυψη βάζει και την Κύπρο στον χάρτη του ενεργειακού τομέα παγκόσμια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ