ΚΟΣΜΟΣ

Τολμηρός Κιμ, απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων!

Τολμηρός Κιμ, απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων!
(AP Photo/ Evan Vucci)

Παρά το γεγονός ότι από τη δεύτερη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν βγήκε «λευκός καπνός», ένα απρόσμενο γεγονός τράβηξε την προσοχή των δημοσιογράφων που πήγαν μέχρι το Ανόι για να καλύψουν τη Σύνοδο: Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων!

Την αρχή έκανε ο Ντέιβιντ Νακαμούρα από την Washington Post, ο οποίος βρήκε το... θάρρος να τον ρωτήσει εάν πιστεύει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αφού του μετέφρασαν την ερώτηση, ο Κιμ απάντησε: «Δεν θα βγάλω πρόωρα συμπεράσματα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακολουθούν να περνάμε καλά, σαν μια σκηνή από ταινία φαντασίας. Μέχρι στιγμής έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχει έρθει η ώρα να το δείξουμε».

Στη συνέχεια μάλιστα ο... παρεξηγημένος (;) ηγέτης της Βόρειας Κορέας, απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις.

Φαίνεται πάντως πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αλλάζει πλέον το προφίλ του αυταρχικού ηγέτη που είχε μέχρι πρόπερσι, όταν εξαπέλυε απειλές προς τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ.

Πάντως, η τελευταία φορά που ξένος δημοσιογράφος δεν δίστασε να του απευθυνθεί, ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2013.

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ για τα 60 χρόνια από το τέλος του πολέμου στην Κορέα, είχε προσκληθεί και ο ξένος Τύπος. Όταν δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 τον είχε ρωτήσει: «Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη Δύση;», δεν έλαβε ποτέ απάντηση...

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις παραγωγικές συνομιλίες προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου του Ανόι, με στόχο να συμβάλουν στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να καταγραφεί πρόοδος στις σχέσεις Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων επί πρακτικών ζητημάτων, ώστε να ξεκινήσει μια νέαεποχή στη βελτίωση των σχέσεων Πιονγκγιάνγκ-Ουάσιγκτον, αναφέρει το KCNA.

Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ είδαν ότι οι προσπάθειες και τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν και οι δύο πλευρές για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προώθηση της ειρήνης και την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν ουσιώδεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και τη θεμελιώδη αλλαγή της καχύποπτης και της επιζήμιας σχέσης, που συνέχιζαν να έχουν για δεκαετίες οι δύο χώρες, σημειώνει το KCNA.

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι η δεύτερη συνάντησή τους στο Ανόι αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και να οδηγηθεί η σχέση τους στο επόμενο επίπεδο, σύμφωνα με το KCNA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ