Κυπριακή ΑΟΖ: Τεράστιο το κέδρος για την Κύπρο από τη «φλέβα» φυσικού αερίου
Πηγή: EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Τεράστια οικονομικά κέρδη για την Κύπρουπόσχεται η νέα ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Στυλιανού.

Όπως εκτιμά ο κ. Στυλιανού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.gr, «η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου κοιτάσματος, ενός ταμιευτήρα άριστης ποιότητας που διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf), θέτει τις βάσεις για την κατασκευή, στο άμεσο μέλλον, ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, η επένδυση του οποίου θα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ».

«Υπό το πρίσμα αυτό», υπογραμμίζει ο έγκριτος ακαδημαϊκός «θα πρέπει να μιλούμε για ένα οικονομικό όφελος προς την Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλάσιο της τάξης των 10 δισ. ευρώ».

Ανάλυση: Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή η «φλέβα χρυσού» στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Η Κύπρος αναβαθμίζεται και μαζί της και η Ελλάδα»

Ο Αντώνης Στυλιανού επισημαίνει πως «η ανακάλυψη ενός εμπορεύσιμου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Προσθέτει, δε, πως οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι ραγδαίες, «καθώς η Κύπρος καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός “παίκτης” στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως μαζί της και η Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!