ΚΟΣΜΟΣ

Απολυμάνθηκε το Σάλσμπερι ένα χρόνο μετά τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Απολυμάνθηκε το Σάλσμπερι ένα χρόνο μετά τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ
Ben Birchall/PA via AP

Οι εργασίες απολύμανσης ολοκληρώθηκαν στο Σάλσμπερι, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα από τη Ρωσία Σεργκέι Σκριπάλ με την ουσία Νοβιτσόκ, όπως έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η οικία του Ρώσου πράκτορα σε αυτήν την πόλη στη βορειοδυτική Αγγλία είναι η τελευταία από τις δώδεκα τοποθεσίες που απολυμάνθηκαν σχολαστικά.

«Το τέλος των εργασιών καθαρισμού στην οδό Κρίστι Μίλερ στο Σάλσμπερι είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στο Σάουθ Γουιλσάιρ, έπειτα από την ποταπή επίθεση με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νοβιτσόκ τον περασμένο χρόνο» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με τον ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα την 4η Μαρτίου του 2018. Νοσηλεύτηκαν σε κωματώδη κατάσταση, προτού αναρρώσουν.

Περίπου 190 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, με τη στήριξη ομάδων ειδικών, ανέλαβαν την επιχείρηση απολύμανσης στο Σάλσμπερι και στη γειτονική κοινότητα Έιμσπουρι, όπου μια μητέρα είχε πεθάνει, αφού δηλητηριάστηκε τον Ιούλιο.

Η Ντον Στέρτζες, ηλικίας 44 ετών, ψεκάστηκε με ένα υγρό που νόμιζε ότι ήταν άρωμα, το οποίο της είχε προσφέρει ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι, ο οποίος είχε «βρει» και «μαζέψει» το μπουκαλάκι.

Εκτός της οικίας των Σκριπάλ, το παγκάκι όπου ο πατέρας και η κόρη του είχαν εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις τους, το εστιατόριο Zizzi, η παμπ Mill και το εμπορικό κέντρο The Maltings που είχαν επισκεφθεί, όπως και το σπίτι του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, που επίσης είχε εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα, απολυμάνθηκαν.

Εργασίες απολύμανσης διεξήχθησαν επίσης στο σπίτι του Τσάρλι Ρόουλι, σε ένα φαρμακείο και στην εκκλησία των Βαπτιστών του Έιμσπουρι.

Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση κι εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος δύο Ρώσων, των Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ (πιθανόν πρόκειται για ψευδώνυμα), καθώς βαρύνονται με υποψίες ότι διέπραξαν την επίθεση, ενώ παρουσιάζονται ως μέλη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ