ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα - 600 στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τον Μαδούρο

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα - 600 στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τον Μαδούρο
AP Photo/Ariana Cubillos

Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε έξι στρατηγούς και αξιωματούχους που πρόσκεινται στον «παράνομο πρώην πρόεδρο» της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο αποκλεισμός από τον Μαδούρο «φορτηγών και πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της εργαλειοποίησης από το αθέμιτο καθεστώς του της παράδοσης απαραίτητων τροφίμων και προμηθειών ώστε να ελέγχει τους ευάλωτους Βενεζουελανούς», δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Επιβάλλουμε κυρώσεις στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Μαδούρο ως απάντηση στη βία, στους τραγικούς θανάτους και στις αδιανόητες πυρπολήσεις τροφίμων και φαρμάκων που προορίζονται για τους άρρωστους και πεινασμένους Βενεζουελανούς», πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ανακοινώνονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας. Την περασμένη Δευτέρα στόχος των αμερικανικών κυρώσεων ήταν τέσσερις κυβερνήτες Πολιτειών της Βενεζουέλας που είναι σύμμαχοι του Μαδούρο. Επίσης τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον κάλεσε τους συμμάχους της να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της PDVSA, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, τουλάχιστον 600 είναι οι στρατιωτικοί που λιποτάκτησαν από τον στρατό του Νικολάς Μαδούρο τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό βρίσκεται στην Παραγουάη στην προσπάθειά του να βρει υποστηρικτές και να εντείνει τις πιέσεις για να πετύχει την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία. Αργότερα θα αναχωρήσει για την Αργεντινή, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του.

«Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε νέες πορείες διαμαρτυρίας», είπε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ασουνσιόν.

Νωρίτερα είχε γίνει δεκτός ως αρχηγός κράτους από τον πρόεδρο της Παραγουάης, Μάριο Άμπντο.

«Μιλήσαμε ξεκάθαρα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας» είπε, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 600 στρατιωτικοί «άλλαξαν στρατόπεδο» τις τελευταίες ημέρες. «Είναι μια πολύ σαφής διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ