ΚΟΣΜΟΣ

Πώς διόρθωσε το άρθρο για τη «μακεδονική μειονότητα» το BBC

Πώς διόρθωσε το άρθρο για τη «μακεδονική μειονότητα» το BBC
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας» τροποποίησε το BBC, μετά από τον σάλο που προκλήθηκε αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος -Τζιράς.

Πλέον στο τέλος του επίμαχου άρθρου παρουσιάζονται οι θέσεις της Ελλάδας επί του ζητήματος ενώ επισυνάπτεται και η επιστολή του Έλληνα πρέσβη. Στο τέλος του άρθρου, το BBC σημειώνει ότι έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική θέση ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι έχει αφαιρεθεί και κάποιο λάθος που αφορούσε στην αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες» τονίζει επίσης το BBC.

bbc

Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται πως: «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα». Κατ’ επέκταση, οι δίγλωσσοι που παρέμειναν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.

BBC GREECE


Οι διευκρινίσεις για τη θέση της Ελλάδας

«H Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας είναι 'Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας - κάτι που, όπως σημειώνει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μια μακεδονική εθνότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.

Η απάντηση του Ντιμιτρόφ

Στη συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώθηκε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόσο κατά την ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όσο και στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας άφησε ανοιχτό το ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», επικαλούμενος τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της μίας χώρας στο εσωτερικό της άλλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ