ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: Εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας η «μακεδονική μειονότητα», είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα

Ντιμιτρόφ: Εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας η «μακεδονική μειονότητα», είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώθηκε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόσο κατά την ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όσο και στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας άφησε ανοιχτό το ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», επικαλούμενος τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της μίας χώρας στο εσωτερικό της άλλης.

«Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηθείς για το εάν η Βόρεια Μακεδονία νοιώθει πως υπάρχει στην Ελλάδα μια «βορειομακεδονική μειονότητα» που υποχρεούται να την προστατεύσει, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απέφυγε και πάλι να απαντήσει αναφερόμενος στο Σύνταγμα της χώρας του. Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας επεσήμανε πως για τη χώρα του μεγαλύτερη σημασία έχει η συνεργασία με την Ελλάδα.

Το ίδιο επανέλαβε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς σημειώνοντας πως η επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έδωσε έμφαση στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε πως ο κόσμος λέει ότι τα καλά νέα αυτή τη χρονιά ήρθαν από τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια μίλησε για τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, που ορίζονται στο δεύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών με την υιοθέτηση μιας Στρατηγικής Συνεργασίας».

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη στο εξής οι δύο χώρες να εστιάσουν σε ζητήματα που έχουν σημασία, αναφέροντας ενδεικτικά την απασχόληση και ιδίως των νέων, το σύστημα υγείας και την παραγωγική διαδικασία. «Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, με πρώτη τη Γερμανία. Πέρυσι οι εμπορικές μας συναλλαγές ανήλθαν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συνεργαζόμαστε επίσης στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είπε πως «αυτό που κάνατε κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο σπουδαία χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ