ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit: Προς παράταση του «διαζυγίου»;

Κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit: Προς παράταση του «διαζυγίου»;
AP Photo/Alastair Grant

Την ώρα που το αδιέξοδο στις συζητήσεις για το Brexit παραμένει και ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου ανοίγει «παράθυρο» για καθυστέρηση του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες φαίνεται πως περιμένουν από την Τερέζα Μέι να κάνει το επόμενο βήμα.

Η εβδομάδα που ξεκινάει πιθανώς να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το Brexit, με την αμερικανική ιστοσελίδα Politico να γράφει πως δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί νέο κείμενο με αλλαγές για στο ζήτημα-αγκάθι του «backstop».

Παρότι Βρετανοί υπουργοί μιλούσαν τις περασμένες ημέρες για μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι πιο απαισιόδοξες. Όπως γράφει η ίδια ιστοσελίδα, οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν αξιοσημείωτη πρόοδο τις περασμένες ημέρες αλλά με μια καθυστέρηση στο Brexit -δηλαδή παράταση του Άρθρου 50- να εμφανίζεται πλέον ως ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

«Δεν κινούνται πολλά πράγματα, τα αιτήματα είναι πάντα τα ίδια» είπε στο Politico ένας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Άλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η βρετανική πλευρά επιμένει στα ίδια πράγματα και οι Βρυξέλλες εξηγούν ξανά και ξανά για ποιους λόγους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα εν λόγω αιτήματα.

Λίαμ Φοξ: Ας είναι…

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ εξέφρασε την άποψη ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία είναι να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Τόνισε, επίσης, ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ατυχές» εάν οι Βρετανοί νομοθέτες απορρίψουν την πρόταση της Τερέζα Μέι.

«Όμως εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για ομαλό Brexit, τότε ας είναι» είπε σε συνέντευξή του στο BBC Οne ο Φοξ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας.

Η Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί ότι πως η ψηφοφορία για τη συμφωνία που θα εξασφαλίσει με τις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Guardian τονίζει ότι η Μέι μπορεί να πάει τη συμφωνία στη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα -εάν φυσικά καταφέρει να εξασφαλίσει τις αλλαγές που απαιτούνται.

Και η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει, όμως, πως οι Βρυξέλλες διαρρέουν πως η πρόοδος των περασμένων ημερών είναι μικρή.

Σε περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία της Μέι, τότε θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνίας -το αποκαλούμενο «σκληρό Brexit»- ή για την επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ρόρι Στιούαρτ, είπε στο Sky News πως θεωρεί ότι η χώρα θα υποχρεωθεί σε μια επέκταση του Άρθρου 50.

Την ίδια ώρα, για την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit μέχρι τον Ιούνιο ενημέρωσε την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαρακτηρίζοντας αυτό το σενάριο «πολύ πιθανό», όπως δήλωσε μη κατονομαζόμενος υπουργός στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

«Ο πρωθυπουργός μας έχει πει κατ' ιδίαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση ως τον Ιούνιο» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός.

Απρόσμενος σύμμαχος

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρήκε, όμως, σήμερα έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον Σερ Γκραμ Μπρέιντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής 1922 των συντηρητικών βουλευτών.

Ο Μπρέιντι, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη επιρροή στους Τόρις, δήλωσε πως είναι έτοιμος να στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού για το Brexit. Προέτρεψε, μάλιστα, τους συναδέλφους του να συστρατευτούν πίσω από την Μέι όταν φέρει τη συμφωνία της στη Βουλή.

Ο Μπρέιντι είχε καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι τον Ιανουάριο αλλά υπογράμμισε σήμερα πως είναι πολύ πιθανό να στηρίξει μια αναθεωρημένη έκδοση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ