ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια της συντριβής

Ethiopian Airlines: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια της συντριβής
AP/ Mulugeta Ayene

Αναμονή μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται για την πολύνεκρη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines την Κυριακή, προτού εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το δυστύχημα ή το αεροσκάφος, συνιστά ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ.

«Η πιο σοβαρή και σθεναρή στάση είναι να ελέγχεις και να επαληθεύεις και να διαπιστώνεις τα γεγονότα», τόνισε ο Ντε Ζινιάκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου του κλάδου στη Σιγκαπούρη. «Ως προς αυτό το ζήτημα, η πάγια θέση μας είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας πριν να εξαγάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Ο Γενικός Διευθυντής της IATA πρόσθεσε ότι κατέγραψε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της Κίνας, της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης να καθηλώσουν τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος μετά το δυστύχημα.

Η IATA εκπροσωπεί περίπου 260 αερομεταφορείς παγκοσμίως.

Εντοπίστηκαν τα «μαύρα κουτιά»

Τα δύο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing που συνετρίβη, με συνέπεια τον θάνατο των 157 επιβαινόντων, εντοπίστηκαν χθες, Δευτέρα.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Καθηλώνονται τα 737 MAX 8

Εν τω μεταξύ, υπό παγκόσμια «αμφισβήτηση» το μοντέλο 737 ΜΑΧ 8 της Boeing, με την Κίνα και την Αιθιοπία να καθηλώνουν τους στόλους με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και την αμερικανική εταιρεία παραγωγής να αναβάλει την τελετή παρουσίασης νέου μοντέλου της, μετά την αεροπορική τραγωδία της Αντίς Αμπέμπα με τους 157 νεκρούς.

Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη άλλου αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στην ινδονησιακή εταιρεία Lion Air τον Οκτώβριο, η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως αναστέλλει άμεσα τις πτήσεις του συγκεκριμένου μοντέλου.

«Δεδομένου του ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Μπόινγκ 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ